Számítógép az erdőben

Forest Offices irodaház, Debrecen

Építész: Bordás Péter
Szöveg: Bán Dávid
Fotók: Palkó György

A BORD Építészeti Stúdió tervezte debreceni Forest Offices a komoly elvárások teljesítése mellett játékosan simul a Nagyerdőhöz közeli környezetébe.
Sokunkban él még Debrecenről az a klasszikus városkép, amelyben a belváros korabeli épületei egy kellemes sétálóutcát ölelnek körbe, amin végigzötyög a villamos, majd mindez belefut a teret impozánsan lezáró Nagytemplom ikonikus épületébe. Pedig Debrecennek ma már van egy jóval újabb arca, a zötyögő helyett halkan suhanó villamossal, jó pár karakteres épülettel, kialakuló városrésszel. Míg a belvárost nyugatról elkerülő, újonnan kiépülő tehermentesítő útvonal mentén Koller József Igazságszolgáltatási Központjának három markáns téglaépülete (lásd MÉ 2006/4) adja meg az építészeti felütést, addig a Nagyerdő irányába és magában a zöld városrészben egyre határozottabb vonulatot rajzolnak ki Bordás Péter könnyedebb, általában világos és transzparens épületei, a Nagyerdei Stadiontól (MÉ 2014/5) a Nemzetközi Iskolán keresztül a Péterfia Cornerig (MÉ 2017/6).
A modernizálódó Debrecen határozottan nagyvárossá kezd formálódni, s ehhez egyre több megfelelő adottságú és szellemiségű épületre van szüksége. Nem volt idáig például olyan csúcskategóriás irodaháza, amilyet eddig csak Budapesten érhettek el az üzleti élet szereplői. Most lett – a vidéki városok közül először. A városközpont és a Nagyerdő között, a szorosabb és a szellősebb beépítési területek határán, jóformán magában a zöldövezetben épült meg a BORD Építész Stúdió tervezte Forest Offices irodaház. Az elhelyezkedésében épp a lakóövezet és a közinézmények közé ékelődő épület számára fontos volt, hogy megtalálja azt a léptéket, amely mindkét irányhoz jól igazítja azt. A három szárnyból álló irodaház nem is kíván rátelepedni a környezetére, ugyanakkor markáns eleme lett az egyik irányban a különböző sportlétesítményekkel és az egyetemi campussal, a másikban pedig egy általános iskolával és családi házakkal beépült területnek.

Generáltervező: Bord Építész Stúdió Kft.
Felelős tervező: Bordás Péter
Koordináló építész: Vágvölgyi É. Eszter
Tervezők: Angi Ágota Melinda, Benke Róbert, Gyárfás Noémi, Mezey Tamás, Tolvaj Tamás, Zih Kata, Zsólyomi Réka
Épületgépészet: Hollókövi Zoltán – Bord Építész Stúdió
Szerkezettervezés: Dezső Zsigmond – Hydrastat Mérnöki Iroda
Épületvillamosság: Üveges Zoltán – Artrea Consulting Kft.
Homlokzati rendszerek: Esztergályos Viktor – Frontoplan Kft.
Építtető: Forest Offices Debrecen Kft.