Z mint Zala

Járműipari Tesztpálya fogadóépülete, Zalaegerszeg

Építész: Madzin Attila
Szöveg: Götz Eszter
Fotók: Bujnovszky Tamás

A hazai gazdaság húzóágazatává vált járműipar hatása az utóbbi évtizedben egyre újabb területeken jelenik meg, elsősorban az oktatásban, a kutatás-fejlesztésben, az infrastruktúrában és a városfejlesztésben. 2016 tavaszán kormányrendelet döntött arról, hogy a zalai dombok között egy világszínvonalú tesztpályát alakít ki, ahol a hagyományos autótípusok mellett az önvezető és az elektromos járművek validációs vizsgálatai is elvégezhetők. A pálya első ütemét 2019 őszén adták át, s vele a komplexum főépületét is, amely egy hatalmas Z-betűt formáz.
A zöldmezős beruházás Zalaegerszegtől északra, a csöndes, csekély forgalmú dombvidékbe ékelődik, közel- távol nincs olyan épített objektum, amelyik viszonyulást kínálna. Zárt művi világ, amelyik ráadásul fölöslegesen próbálna másnak látszani, ami: itt, a mezős vidéken hiábavaló lenne természetes anyagokhoz, tradicionális formákhoz folyamodni, hiszen egy ipari létesítményről van szó, annak kellett arcot adni. Ráadásul olyan arcot, amelyik azonnal felismerhető a szakmai felületeken, ami legalább annyira logó, mint épület, ami könnyen bevésődik, ha tetszik, ikonikus, de mindenképpen egyedi.
Így a fogadóépület tervezője, Madzin Attila két kulcstényezőből indult ki: a 265 hektáros területen több lépcsőben megvalósuló tesztpálya funkciójából, és az említett logó-karakter igényéből. Így lett a fogadóépület kontúrja a földtől elrugaszkodó, lendületes, ugyanakkor merész ívével áramvonalas, kissé eltorzított, de még jól felismerhető Z-forma, ami egyszerre hordozza a környező dombvidék jellegzetes hajlásíveit, a komplexum nevének (ZalaZONE) kezdőbetűjét és a korszerű autók áramvonalas designját.

Megrendelő: Autóipari Próbapálya Zala Kft.
Generáltervezés: M- Teampannon Kft., Noll Tamás; KTN Narthex Kft., Kovács Attila
Vezető építész tervező: Madzin Attila
Építész munkatársak: Besenyei Balázs, Károly Ferenc, Kern Ádám, Szabó Andrea, Szögi Tamás, Varga Bence
Tartószerkezet: Kenese István – Kenese Kft.
Épületvillamosság: Ivanics Zoltán – Provill Kft.
Gépészet: Krobák László – Skroll Kft.
Tűzvédelem: Fenyvesi Zsolt – F. S.Z. Mérnökiroda Kft.