A téralkotás szabadsága

Cricoteka – Tadeusz Kantor Múzeum, Krakkó

Építészek: IQ2 Consortium
Szöveg: Pálinkás Edit
Fotók: nsMoonStudio, Maciek Jeżyk, Stormann and Webber

cricoteka1

A krakkói Podgórska erőmű épületének revitalizációjával új kulturális központ jött létre a Visztula partján. A Tadeusz Kantor által alapított Cricoteka szeptemberben átadott múzeumépülete a művészeti kreativitáshoz vezető út szimbóluma, amely az előadó és hallgatóság, az alkotó és befogadó közötti határok elmosásával bárkit a kollektív játék részesévé tehet.
A sokoldalú avantgárd művészt – aki egy személyben volt festő, művészeti és színházi szakíró, díszlettervező, a Konspirációs Színház és a Halálszínház létrehozója, happeningek és embalage-ok rendezője – a nyitottság és a kísérletezés vezérelte. Krakkó művészi és tudományos közege meghatározó szerepet töltött be Kantor pályáján, 1980-ban ő maga hozta létre itt a Cricot 2 társulat eredményeinek dokumentálása érdekében „élő” archívumát, a Cricotékát.
Az intézmény eddig négy helyszínen működött. A gyűjtemény egyes darabjait ezekben a kisebb galériákban mutatták be, de jó részének még a raktározása is megoldatlan volt. Az új épület 3000 m2 alapterületével eleget tesz a sokrétű kulturális funkcióknak, a belső terekben állandó és időszaki kiállítások mellett könyvtár és büfé várja a látogatókat. Az előtér különböző rendezvények, színházi előadások, koncertek, performanszok, szemináriumok és workshopok számára is alkalmas területet kínál.

Tervezők: IQ2 Consortium
Konzorcium vezetője: Piotr Nawara, Agnieszka Szultk – nsMoonStudio llc.
Vezető tervező: Sławomir Zieliński
Konzorciumi tag: Stanisław Deńsko – Wizja llc.
Építész munkatársak: Tomasz Gomułka, Michał Marcinkowski, Marcin Kowalewski, Adam Wereszczyński, Marzena Surowiec, Monika Mackiewicz, Łukasz Skorek, Karol Grec, Katarzyna Ceran, Ewelina Siestrzewitowska, Bartłomiej Łobaziewicz
Belsőépítészet: nsMoonStudio
Tájépítészet: nsMoonStudio
Épületszerkezet: M. Sc. Czesław Hodurek, M. Sc. Andrzej Soboń
Kivitelező: P.B.P Chemobudowa – Kraków, plc.
Beruházó: Centre for the Documentation of the Art of Tadeusz Kantor „Cricoteka”