• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Kibontakozó történelem

  A Siklósi Vár műemléki helyreállításáról

  Építész: Kaló Judit
  Szöveg: Fejérdy Tamás
  Fotók: Kaló Judit, Hack Róbert, Tepper Ferenc

  siklos1

  A siklósi vár alighanem az egyik olyan történeti épület Magyarországon, amelyet mindenki ismer: akár osztálykiránduláson, akár film-forgatási helyszínként találkozott ezzel a műemlékkel.Szinte ez az egyetlen (viszonylagos) épségben, tehát nem romként – igaz, várkastélyként kiépített formájában – fennmaradt várépületünk.
  A siklósi várban, a látványos megjelenése és épületként való használhatósága miatt, szinte folyamatosan volt valamilyen, elsősorban az épületet látogatóit megcélzó funkció , ami azonban nem tudta megakadályozni a szocializmus évtizedei alatt egyes részleteiben fel is újított együttes fokozatos leromlását. A magyar műemlékhelyreállítás számos kiemelkedő képviselője dolgozott itt: Gerő László, Ferenczy Károly, Dragonits Tamás, Czeglédy Ilona; a Szakál Ernő készítette zárt-erkély „anastylosis” pedig egyenesen a korszak egyik emblematikus példájává vált.
  A folyamatos gondozás, majd az épület jelentős részének használaton kívül maradása miatt a 2000-es évekre olyan állapotba került a vár, hogy a felújítása tovább nem volt halasztható. A több ütemben megvalósuló műemlékhelyreállítás, a fenntartható és remélhetőleg az épületet is fenntartó új funkciók kialakítása során nemcsak a „szebb jövő” elemei, de a vár történetének korábban kevésbé ismert fejezetei is kibontakoztak, váltak bemutathatóvá. Mindez jelentős szakmai-tervezői erőfeszítés nyomán valósulhatott meg.
  A 2004-es hasznosítási Kalo Judit-féle programterve (ÁMRK) két intézményt helyez a várba: egy ötcsillagos szállodát étteremmel, borkóstoló-bormúzeummal, kávézóval, konferenciateremmel, illetve a Siklósi Várszínház Kht.-t, amely interaktív múzeumot működtet állandó és időszakos kiállításokkal, vetítőteremmel. A kápolna, amelyet a múzeum felügyel, kisebb koncertek és esküvők rendezésére is alkalmas lett volna. A műemléki helyreállítást megelőző helyszíni kutatások eredményei beépültek a helyreállítási koncepcióba, jelentősen gazdagítva a vár történetének átélhetőségét, miközben a mai kor igényét (pl. akadálymentesség) is kielégítő megoldásokat kellett alkalmazni.

  Generáltervező: Archigeo Bt.
  Vezető tervező: Kaló Judit Bernadett
  Építészek: Bertalan Boglárka, Erdélyi Erika, Freivogel Gábor, Tudor Kata, Maros Dániel
  Statika: dr. Meskóné Békefi Diána
  Rehabilitáció: Pandula András
  Gépészet: Hutterer Zoltán, Nika György
  Világítástechnika: Haász Ferenc
  Kovácsoltvas: Lehoczky János
  Táj- és kertépítészek: Szabadics Anita, Remeczki Rita
  Üvegművész: Balogh Eleonóra
  Művészettörténész: Bartos György
  Régészet: Juan Cabelli Collini
  Falkép: Fazekas Gyöngyi
  Kőrestaurátor: Sütő József, Osgyáni Vilmos, Rákos Péter
  Kivitelezés: Bayer Center Kft., Hun-Bau Holding Kft.
  Építtető: Siklós Város Önkormányzata