• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Kreatív Magyarország – mérnöki tudás

  HCB, Brüsszel, 2011. június 15–23.

  Szöveg: Pálinkás Edit

  Magyarország Európai Uniós elnökségéhez kapcsolódva Brüsszelben is számos kulturális program (kiállítás, koncert, találkozó) szolgálta az ország történetének, adottságainak és értékeinek bemutatását. A magyar mérnöki találmányok szemelvényeit felvonultató kiállítás a múlt eredményeire, találmányaira alapozva mutatta be a jelen aktuális mérnöki-technikai teljesítményeit, előrevetítve a jövőben is hasznosítható újításokat, innovatív megoldásokat.
  A kiállítás a magyar mérnökök hagyományait és kreativitását négy területen elemzi: út és híd konstrukciók; a vízhez való viszony; építészeti és energetikai lehetőségek; járművek.
  Az összeállítás maga is tükrözi a különböző területek egymást erősítő, termékenyítő hatását, hiszen alkotók, tervezők, kivitelezők, megrendelők és szakmai szervezetek egyaránt szerepelnek, az eddigi és jövőbeni eredményeik közös felmutatásának ígéretével. A kiállítás anyaga önmagában is hordozza az elnökségi küldetéshez kapcsolódó események sajátosságait: egyszerre kívánja érzékeltetni a magyar mérnöki tradíció, technikai-újító szellem továbbélését, valamint a jelenben megnyilvánuló, az innováció erejét felvonultató kreativitás ígéretét. A sokrétegű és attraktív összeállításban egymás mellett és egymást erősítve vannak jelen a tisztán technológiai, az ökológiai és az esztétikai vonatkozások, jól illeszkedve a fenntarthatóság, valamint a kutatás – fejlesztés – innováció hármas követelményének EU stratégiai célkitűzéseihez.
  Lapozgatva a kiállításhoz kapcsolódó, két nyelven, gazdag fotóanyaggal készült kiadványt, óhatatlanul is felmerül a kérdés: nem lehetne (kellene) itthon is bemutatni, a szélesebb nyilvánosság elé tárni az elődök és kortársak mérnöki eredményeit? Nem ezzel lehetne leginkább motiválni a jövő generációit a tudomány és technika, a mérnöki innováció irányába? Elvégre a magyar géniusz megnyilvánulásai és sikerei nem csupán irigységet, de őszinte elismerést, és vonzó perspektívát, valódi büszkeséget is kiválthatnak az utódok, kortársak és követők körében.