• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Megújult örökség

  Wroclaw – Európa Kulturális Fővárosa 2016

  Szöveg: Pálinkás Edit
  Fotók: Wroclaw EKF 2016

  Wroclaw

  Az Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert városok kultúrpolitikájában és projektjeiben mindig kiemelt szerepet kap az építészet. Wroclawban ez az építészeti örökség szélesebb történelmi kontextusba vonásával történt: az önkormányzat nem csupán új épületekben, látványos beruházásokban gondolkodott, hanem több éves előkészítő munka során megvizsgálta az építészettörténeti adaptáció lehetőségeit, és élt is ezek lehetőségeivel. A pályázat jelmondata is erről szól: a város története a megújulás története.
  Sok közép-európai városhoz hasonlóan Wroclaw épületeinek jelentős része is elpusztult a második világháborúban. A rehabilitáció folyamata máig tartó kihívás a város tervezői, építészei és közössége számára. Az új történeti múzeum, a Centrum Historii Zajezdnia egy 1920-as évekbeli autóbusz garázs felújításával jött létre (építészet: Mackow Pracownia Projektowa). Az intézményben állandó és időszaki kiállítások 1945-től napjainkig foglalják össze a város és Lengyelország történelmét.
  A belváros szélén húzódó Wolnosci teret 1945 előtt múzeumok és galériák övezték. A háborús pusztítás következtében a tér megüresedett, csak az operaház és a királyi vár két szárnya maradt fenn, itt működik ma a Városi Múzeum és a Színháztörténeti Múzeum. A művészeti központ jelleg visszaállítása érdekében 2005-ben nemzetközi építészeti pályázatot hirdettek egy új koncertterem kialakítására. Az első díjat nyert Kuryłowicz & Associates építészirodának egy már korábban elfogadott akusztikai terv felhasználásával, az Operaház esetleges bővítésével, a királyi vár nyugati szárnyának rekonstrukciójával, valamint egy tér alatti mélygarázs létrehozásával kellett számolnia. A Nemzeti Zenei Fórum 2015 szeptemberében nyitotta meg kapuit, benne négy koncertteremmel, a legnagyobb 1800, a középső 400, a két kamaraterem pedig 200 néző befogadására képes. A termek a legjobb akusztika és hangszigetelés érdekében a „doboz a dobozban” elv alapján, elszigetelten helyezkednek el. A hatszintes épületben – amelyhez még további három földalatti szint csatlakozik – konferenciaterem, stúdió, könyvtár, kávézó, könyvesbolt, próbatermek, öltözők és irodák is helyet kaptak.