• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Építészet világnapja 2018 – Utóirat 100

  A Magyar Építőművészet folyóirat 2001-es átalakulása kínált alkalmat arra, hogy a lap részeként egy új, önálló elméleti mellékletet hozzunk létre. A címe Utóirat / Post Scriptum lett, jelezve, hogy az építészet mindenkori helyzetének áttekintése, az aktuális eredmények és a szakmai párbeszéd témáinak bemutatása mellett egy bővített tartalmú kiegészítést is szükségesnek éreztünk. Az Utóiratban építészetelmélet és -történet, társművészetek és társtudományok, innovatív technológiai újdonságok, az épített környezettel kapcsolatos filozófiai, esztétikai, ökológiai és szakmai és szakmapolitikai tárgyú írások jelennek meg. A mellékletet 2013-tól a lappal egybefűzve szerkesztjük, változatlanul sokoldalú tudományos igényű tartalommal, autentikus szerzők tollából született írásokkal. Számos egyetemen és főiskolán oktatnak azokra a tanulmányokra támaszkodva, amelyek az Utóiratban jelentek meg először. Magyarországon sem a 2001-es alapításakor nem volt, sem azóta nincs hasonló, rendszeresen megjelenő építészetelméleti periodika.

  A 2018. évi Építészeti Világnapot az Utóirat 100. lapszámának megjelenésével ünnepeljük, a korábbi évfolyamokból válogatott részletekkel, illetve a hazai építészeti és kulturális élet kiválóságainak föltett körkérdés és az arra adott válaszok bemutatásával.
  A szövegrészletekben Kunszt György, Gerle János, Greg Lynn, Hannes Böhringer, Boris Groys, Frei Otto, Karátson Gábor, Ekler Dezső, Alain de Botton, Lővei Pál, Vidor Ferenc, Vámos Dominika, Katona Vilmos, Vukoszávlyev Zorán, Hornyik Sándor, Moravánszky Ákos, Judith Hopfengärtner, Bun Zoltán, Antal Z. László, Alejandro Aravena, Antoine Picon, László Ervin, Szegő György, Meggyesi Tamás írásaiból idézünk.

  A körkérdésben a magyar építészet és a szélesebb hazai kultúra szereplőihez fordultunk: foglalják össze, mit gondolnak az építészetről, annak helyzetéről, szerepéről itt és most, illetve a jövőben milyen szerepét látják.

  Miben változott az épített környezet az ezredforduló óta Magyarországon és a világban? Lát-e olyan tendenciát a változásokban, aminek pozitív hatása lehet a jövőnkre nézve?
  Kultúra-e már/még az építészet?
  Mit jelent Önnek a kortárs építészet?

  A válaszadók: Balázs Mihály építész, Bánki Éva író, Barabás Miklós képzőművész, Cseh András építész, Erhardt Gábor építész, Ferencz Marcel építész, Pintér Márton építész, Puhl Antal építész, Somogyi Krisztina vizuális intelligencia kutató, Sugár Péter építész, sulyok Miklós művészettörténész, építészeti író, Térey János író, Tillmann J. A.