• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A méltóság visszafoglalása

  Az egri érseki palota főépületének rekonstrukciója

  Építészek: Földes László
  Szöveg: Losonczy Anna
  Fotók: Nemes Róbert

  Az érsekség sajátos karakterű épületegyüttese városrésznyi területet foglal el Eger barokk központjában. A történelmi belváros déli kapuját jelentő impozáns épületpár, a Bazilika és a Líceum máig őrzi rangját, a környező épületek azonban megsínylették a 20. századot. Különösen hányatott sors várt az érseki palotára, amely olyan hosszú ideig volt elhagyatott, hogy az emberek szinte megfeledkeztek róla. A díszudvar főkapuja több mint fél évszázad elteltével, Vízkeresztkor nyílt meg újra a nagyközönség előtt.
  Ma már nem tudható, hogy a püspökség tudatos döntés nyomán vagy kényszer hatására költözött-e várbeli központjából a polgárvárosba a 17. század végén. Stratégiai szempontból előnyös volt a helyszínválasztás, azonban a rendelkezésükre bocsátott három középkori eredetű lakóépület morfológiája és a lejtős terep behatárolta a lehetőségeket. A következő évszázad püspökei és az általuk megbízott építőmesterek számára folyamatos munkát adott a feladat, hogy a megörökölt épületeket reprezentációra alkalmassá tegyék.
  Erdődy püspök építésze, Giovanni Battista Carlone szemlátomást a lehetőséget látta meg a domborzati adottságokban, és az összeépített lakóházak alkotta épületmagból növesztett nyitott kastélyformát bravúrosan illesztette a terepre. A szimmetrikus tömeg az alaprajzi aszimmetria révén képes minden irányban kapcsolatot teremteni a környezetével. Eszterházy püspök megbízásából Josef Ignaz Gerl, majd Fellner Jakab folytatta az oldalszárnyak kiépítését, és a főépületet újabb emelettel bővítette. A mai utcavonalig előrehozott, egyemeletes oldalszárnyak egy-egy szabálytalan alaprajzú gazdasági udvart fognak közre, így téve tágassá és látszólag szabályossá a főépület előtti díszudvart. Fellnerhez köthető számos lelemény, amely végképp egységes külsőt adott az épületnek, és a belső elrendezés esetlegességein is sokat javított. Különösen figyelemre méltó az északi oldalra helyezett bejárati térsor, amely a kocsiáthajtó, az előcsarnok és a lépcsőház ízig-vérig barokk áthatásából jött létre.

  Felelős építész tervező: Földes László
  Építész tervezők: Farkas András, Vértesy Ágnes, Deigner Ágnes
  Belsőépítészet: Frank György, Tatár Balázs
  Tartószerkezet: V. Nagy Zoltán
  Kert-és tájépítész: Herczeg Ágnes
  Kertépítész munkatársak: Edvi Bettina, Azadeh Rahnama
  Épületgépészet: Cservenyák Gábor
  Villamos tervező: Balázs Judit
  Világítástechnika: Haász Ferenc
  Tűzvédelem: Acsai István
  Akadálymentesség: Kormányos Anna