• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Császári palotából luxusszálló

  Áurea Ana Palace Hotel, Budapest

  Építész: Sylvester Ádám
  Szöveg: Ulrich Tamás
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  Az Akadémia utcai szálloda építése hosszú történet volt. 2004-ben indult a tervezése Sylvester Ádám építészirodájában. Először 2008-ban kapott építési engedélyt, de a gazdasági világválság elsodorta, leállt a projekt. 2015-ben kezdődött újra az ajánlatkérési folyamat, majd elindult a 18 hónapra vállalt építés, ami végül 34 hónap lett, és végül idén februárban a pesti Duna part közelében, az Akadémia utca Kossuth tér felőli végén, igazán elegáns környezetben, a spanyol Eurostars Hotels lánc tagjaként megnyílt az Áurea Ana Palace Hotel. A spanyol hotellánc célja olyan csúcskategóriás hotelépületek gyűjteményét létrehozása, amelyek a városok történelmi városrészeiben, vagy a pénzügyi negyedeinek közelében helyezkednek el, és kiemelkednek kulturális, történeti, építészeti egyediségükkel. Az átépítések során megszűnt a hármas tagolású kapuzat, a hivatalnoki és látogatói gyalogoskapu, valamint középen a hintóbehajtó. A gondos műemléki feltárási és restaurálási munkának köszönhetően most sikerült helyreállítani és új funkcióval kitölteni. Középső eleméből, a régen hintókat áteresztő kapuból alakították ki a szálloda pompás bejárati előcsarnokát. A hosszúra nyúlt tervezési folyamat során részletes, nagyon alapos és szakszerű műemléki kutató vizsgálat is készült. A műemléki összefoglaló tanulmány kiterjedt a fém-, fa-, kő -, kerámia és üveg-, homlokzati és belső kő- és gipszelemekre és nyílászárókra és pontos leírást adott a korabeli díszítőfestés munkákról is, mindez alapja lehetett a felújítási munkák gondos tervezésének.
  A 17. szám alatti épület a földszintje a klasszikus szállodai bejárat, fogadótér, recepciós pult, background office, a hajlított üvegezésű kupolával fedett belső udvar a lobby-foyer és bár tere. A 15. számú épület földszintjére az utcára és a belső udvarra nyíló szobák kerültek. Az alagsorban jól felszerelt konferenciatermek, komplett wellness részleg, szaunák, medencék, masszázs és edzőgépes konditerem épült. Ide kerültek a személyzeti, konyhaüzemi és technológiai helyiségek, hűtő- és mélyhűtő kamrák, illetve a Steindl utca felől lehajtó rámpán megközelíthető, felülvilágítós alagsori gazdasági-manipulációs tér, a raktárakkal, gépészettel. Az eredeti ablakok és a belmagasság megtartásával nagyméretű, tágas szobák, illetve lakosztályok jöttek létre, jóval nagyobb méretekkel, mint a mai modern szállodai sztenderd. A 17. számú épület első emeletén, a hármas osztású, timpanonos, korinthoszi oszlopokkal díszes homlokzati főrizalit mögött egykor volt báltermet alakították át nagy belmagasságú étteremmé. A recepció mellett indul a díszlépcső, ami csak a bál- vagy díszterembe vezet, eredeti és újragyártott, aranyozott korlátokkal, kandeláberekkel. Az emeleti érkező térben a mennyezeten az eredeti freskó és aranyozott részei láthatók.

  Felelős tervező: Prof. Sylvester Ádám DLA – Tér 4 Sylvester Kft.
  Építészek: Juli Capella, Miquel Garcia, Pamala Könsgen – Capella Garcia Arquitectura Barcelona, Prof. Sylvester Ádám DLA, Nagy Márton – Tér 4 Sylvester Kft.
  Belsőépítészet: Pamala Könsgen, Nagy Borbála – Capella Garcia Arquitectura Barcelona
  Statika: Bartos András – Statplan Kft.
  Épületgépészet: Porosz Géza – Porosz és Fia Kft., Varga Balázs – Mevaplan Kft.
  Épületvillamosság: Nyári Ilona – Libellalux Kft.
  Műemlékvédelem: Tahi Tóth Ilona
  Generálkivitelező: Market Építő Zrt.