• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Ellenpontok egységében

  MOME 2, Budapest

  Építészek: Csomay Zsófia, Németh Tamás
  Szöveg: Tatai Mária
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  A MOME Campus megújításának óriásprojektje újabb állomáshoz érkezett: szeptembertől megindul a munka a nemrég átadott Média és Műteremházban. Ezzel a Technológiai Park teljessé válik, a gyakorlati alkotás tereit birtokba vehetik mesterek és tanítványok.
  A campus északkeleti csücskében kialakított park első épülete, a Műhelyház (lásd MÉ 2016/4 ) már működik, az eredetileg tervezett két másik ház pedig időközben egybeforrt, de az alapeszme három építőkockáját (műhely-, műterem- és médiaház) továbbra is magában rejti a megvalósult struktúra. Az épületek jelenleg csak a Budakeszi út felől közelíthetők meg, később a Zugligeti út felőli új kapuzaton át, a föld alatti aulából is elérhetők lesznek. A Budakeszi útról érkezve fák takarásában sejlenek fel a sötét színű tömbök. A mélybarna, „gyűrt” faktúrájú, kötésben rakott téglaburkolat mintegy bőrbe köti a két épület szigorú geometriáját. Ez afféle ellenpontként, inkább csak tudat alatt hat: a határozott, egyenes vonalak és a sötét tónusú tégla egyszerre teremtenek rendet és teszik barátságossá az együttest. AMOME 2-t önmagában, illetve a Műhelyházzal alkotott együttesként is számos ellenpont jellemzi. Az ellentmondásokról, az építészeti többértelműségről Venturi óta valljuk, hogy éppen a valamit magára adó építészet feltételei.
  Aki mostanában lép a területre, azt megrázó összkép fogadja: zajlik a föld alatti központi előcsarnok és az új Tudásközpont építése. A látvány olyan, mint egy bombatölcsér okozta seb. Az átépítés alatt lévő Farkasdy-féle tömb is torzóként jelenik meg: mélyen érintheti azt, akit emlékek fűznek a valamikori főépülethez. De remélnünk kell, hogy a kaotikus látvány átadja majd a helyét a korszerű campusnak, ahol az eltérő architektúrájú épületek megfelelően egészítik ki egymást. A Technológiai Park házaihoz már elkészült a térburkolat és a két házat összekötő, nagyvonalú felüljáró, ezek nemcsak a közlekedést szolgálják, de megállásra, nézelődésre is alkalmasak. Igaz, a régi Iparművészeti Főiskola barátságos parkja az idősebb korosztály számára felejthetetlen marad, de remélhető, hogy az új épületek és (kert)építészeti megoldások biztosítják majd a campus parkjában a megfelelő találkozó- és pihenőhelyeket.

  Generáltervező: CET Budapest Kft.
  Felelős tervezők: Csomay Zsófia, Németh Tamás
  Építész munkatársak: Magyari Mátyás, Szijjártó Csongor
  Kertépítészet: Gyüre Borbála – Geum Kft.
  Tartószerkezet: Szőnyi László – Geon Kft.
  Elektromosság: Rajkai Ferenc – Hungaroproject Kft.
  Épületgépészet: Kabak János, Oltvai Tamás – CAD-Controll Plan Kft. és Art-Tax Kft.
  Technológia: Cséfalvay István – IGA Kft.
  Tűzvédelem: Szöllősi Levente – Fire-Med Bt.
  Környezetvédelem: Weiner László – TOPPEDION Kft.
  Akusztika: dr. Karsai Elekné
  Út és forgalomtechnika: Horváth Adrien – Horváth Project Kft.
  Kiviteli terv: Plájer János, Kormos Szabolcs, Szegedi Dávid Olivér – Óbuda Építész Stúdió Kft.