• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Kapunyitás a tetőn

  Csokonai Fórum, Debrecen

  Építészek: Tisza András, Szabó Tamás János
  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: Palkó György

  Új színház született Debrecenben, lezárva egy hosszú koncepcióalkotó, majd tervezési folyamatot. A város terében azonban csak eszmei szinten jelenik meg, ugyanis az ország talán legmodernebb felszereltségű teátruma a 2008 végén átadott Fórum Bevásárlóközpont emeletein valósulhatott meg. Az új színház gondolata 2005-ben merült föl először, azzal párhuzamosan, hogy a város pályázott a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa címre. A város központjában ekkor már épült a Fórum Debrecen Bevásárló Központ, adta magát az ötlet, hogy ennek felső emeletein találjanak helyet az új színházi komplexumnak. Az elképzelés már akkor egy 400 fős nagytermet, egy stúdiószínpadot és egy többcélú Orfeum termet tartalmazott. Magát a bevásárlóközpontot Finta József és Szabó Tamás János tervezte, a színház kiviteli tervei az akkor még Bán Ferenc vezette nyíregyházi „A” Stúdióban készültek, Tisza András irányításával, a belsőépítészeti kialakításra Balogh Balázs kapott megbízást. 2006-ban megkezdődött a beruházás – majd el is akadt. Végül 2013-ban egy határokon átnyúló együttműködést támogató uniós pályázat, 2015-től pedig a Modern Városok Programja biztosította a szükséges anyagi fedezetet a korszerű színpadtechnológia, a belsőépítészeti kialakítás, illetve a szakmai programok megvalósításához és a Csokonai Színház felújításához.
  Bő másfél évtizedes várakozás után, a Fórum felső emeletein végre megnyílt az új színházi komplexum. 9000 m2-es összterületén három játszóhelyet alakítottak ki: a 350 fős Latinovits Zoltán termet, a 150 főt befogadó Kóti Árpád termet és a 100 férőhelyes, többfunkciós Orfeumot, amely szintén befogad színházi produkciókat. A szerény utcai bejárattól a közönség mozgólépcsőn vagy liften jut fel a 2. emeleti előcsarnokba, ez a színház leglátványosabb, több szint magas tere. Végtelen tér illúzióját kelti a fényes fekete padló és mennyezet között világító apró pontok raszterével. Ezen a szinten helyezték el a ruhatárat és az Orfeum termet is, és innen nyílik a kisebb játszóhely nézőtere. A Latinovits Zoltán terem amfiteátrum-szerű nézőterének alsó részéhez két íves lépcső visz fel a 3. emeletre, a felső széksorok pedig a 4. emeletről nyílnak. A nagyszínpad mindkét oldalához öltözők kapcsolódnak, az irodák az 5. emeletre, a próbatermek és színjátszók nemzetközi posztgraduális képzésének helyiségei a következő, legfelső szintre kerültek.
  Az előszínpad nélküli, íves vasfüggönnyel záródó nagyszínpad igen korszerű eszközök beépítésével szolgálja ki a rendezői elképzeléseket: felül fix pozíciójú világító és díszlettartóhíd, a padlóban a színpad peremén futó, 10 méter átmérőjű forgószínpad lett beépítve, utóbbival könnyen megoldhatók a gyors díszletváltások. A zenekari árok három önálló süllyedőből áll, ezeknek köszönhetően kialakítható egy előszínpad, vagy a nézőtér alatti díszletraktárból ezen keresztül lehet behozni a díszleteket. A teljes színházfejlesztési folyamat várhatóan jövőre, a Csokonai Színház felújításának végén fog lezárulni.

  Beruházó: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata
  Vezető tervezők: dr. Finta József, Szabó Tamás János DLA – Finta és Társai Építész Stúdió Kft., Tisza András – “A” Stúdió ’90 Építésztervező Kft.
  Építészek: Szabó Zsolt, Péter Gábor, Tömösi Örs, Kalmár Gyöngyi, Koncsol András, Völgyi Gabriella, Tenkely Szabolcs, Banu Roland, Nyitrai Norbert, Kótai Norbert, Szabó Béla, Feffer Péter, Szalai József, Tomku Gergely, Balogh Anett, Hawrlant Benjámin, Kocsmár Bianka, Nagy József, Pavalacs Renáta, Szilágyi Eszter, Szilágyi Mihály, Tar Sándor
  Belsőépítészet: Balogh Balázs DLA, Balogh Emese DLA, Baloghné Patocskai Mária, Balogh Bence – Balogh Balázs Építésziroda Kft.
  Statika: Dezső Zsigmond, Kocsis Attila – Hydrastat Kft.
  Gépészet: Temesvári László, Borsos Tibor, Kovács László Gábor – Temesvári Tervező Kft., Görgeyné Bihary Erzsébet, Bukovics János; †Beck Katalin, Terék Tamás – G&B Plan Kft., Bodó Béla – Karakal Bt., Dr. Verbai Zoltán – Verbai Mérnökiroda Kft.
  Elektromos tervezés: Kelemen Ferenc – Kelevill-FZ Kft.
  Tűzvédelem: †Herperger Sándor – Plussz92 Bt., Danók Dániel – Tűzszünet Kft.
  Színháztechnológia: †Strack Lőrinc; Tompa Zsuzsa – Színházterv Kft.
  Akusztika, környezetvédelem: Józsa Gusztáv – Józsa és Társa Bt., Nagy Attila
  Hangtechnika, audiovizuális technika: Dr. Balogh Géza, Vollár Ferenc – Interton Kft.
  Fénytechnika: Pelyhe János, Jerzsa Attila – Pelyhe Kft.
  Sprinklerrendszer: Scharbert Gyula, Bánó Gergely – Piro-Plan Fővállalkozó és Mérnökiroda Kft., Körtvélyessy László Zoltán – Kör-Terv 68 Kft.
  Tűzjelző rendszerek: Zaka Imre – ASM Projekt Kft.
  Környezetrendezés: Szabó Gábor – Tér-Team Kft.
  Konyhatechnológia: Kovács Erzsébet
  Akadálymentesítés: Sipos Zsolt – Japáner-b Kft.
  Felvonók, mozgólépcső: Balogh Lajos – Otis Kft.