• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Újjáépítés Felsőzsolcán

  Építők: A Kós Károly Egyesülés építészei, miskolci építészek, egyetemisták

  Szöveg: Rudolf Mihály

  Pintér Dániel mintaház terve

  A tavalyi árvízkatasztrófa lelki sebei talán soha nem gyógyulnak be Zsolcán. De a 2010-es Karácsonyt a településen mindenki ép házban ünnepelhette. Ez a magyar építészek – többségében önzetlen – segítségének is köszönhető. Hangsúlyoznunk kell ezt most, amikor a politikai érdekeket előtérbe helyező választási évnek vége. Szólaljon meg az elismerés végre pártatlanul. Amint az ismétlődő vészhelyzetben – látni fogják a tervezők társadalmi kapcsolataitól függetlenül –, mára kialakultak azok a terv-családok, amelyeket az újjáépítés figyelembe tudott venni. Lapzártakor az újesztendő újabb árvízzel fenyegeti ezt a térséget, és sajnos a korán érkezett rendkívüli belvíz-helyzet szinte a fél országot: az összefogásra ismét szükség lesz. (a szerk.)

  Hosszú előkészítés, adminisztráció és gyors tervezés-kivitelezés jellemezte a felsőzsolcai újjáépítést. Tavaly nyárelőn többször, több hullámban jött a víz. Az utolsó – a legnagyobb ütés június 5.-én volt. Elmosta Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településének sok-sok házát. Felsőzsolcán – a károsodott infrastruktúrán, utakon, hidakon, vonalas létesítményeken, középületeken túl – több mint 1800 káresemény történt a lakóingatlanokban. Ez nagyon nagy szám a 2200 zsolcai lakóházra vetítve. A vályog és vertfalu házak közül 173 összedőlt, további 28 ház életveszélyessé vált. A megyénket ért kár fele itt lokalizálódott, tehát mondható, hogy Zsolcát az ár különös bánásmódban részesítette.

  A Kós Károly Egyesülés építészei, vándorai – egyetemistákkal és két miskolci építész iroda szakembereivel kiegészülve – helyszíni felméréseket végeztek Felsőzsolcán a 201 kritikus portán. Szándékuk az volt, hogy az általános és lehetséges tervi segítség helyett konkrét telkekre tervezzenek házakat zsolcai hagyományok szerint. Felsőzsolcán a 2005-ben készült településrendezési terv helyi védelemre javasolt 84 lakóházat. Az elképzelt értékmentés alapja egy fotódokumentáció a 84 ház tér- és tömegformáiról, részletképzéseiről. A Kós Károly Egyesülés és a miskolci Hadas Műterem építészei ezt a katasztert használták első vázlataiknál, majd a konkrét terveknél is. A Mányi Stúdió – aki a beregi árvízi újjáépítésnél a Kós Károly Egyesülés mellett több tervvel is jelen volt – hasonlóan gondolkodott. Kilenc évvel ezelőtti terveit átírta a borsodi táj háztípusaira.

  Az országos tervpályázatra száz pályamű érkezett be a 2010. július 15-i határidőre, melyből a kijelölt zsűri ötvenet választott, és ajánlott tervnek minősített. Felsőzsolcán az Újjáépítési Munkabizottság ebből az ötvenből választott huszonkettő (majd 16), tervet melyek igazodnak az itteni hagyományok szerinti háztípushoz, s melyeknek építése ütemezhető, adaptálása és kivitelezése könnyen kezelhető. Erre azért is szükség volt, mert időközben elindultak a lehetséges kivitelezőkkel történő tárgyalások. A kivitelezők konkrét kérése – a megvalósíthatóság miatt és a zűrzavar elkerülése érdekében – a minél kevesebb ajánlati terv szerinti építkezés volt. A 22-es „mezőnyben” még szerepelt a Dóm Építészműterem kft, a DOP Architecture és a Wéber Építész Iroda kft. Az 50 zsűrizett terv fele, a 16 választott terv mindegyike az Egyesüléstől, a Mányi Stúdiótól és a Hadas Műteremtől jött. A tervpályázattal indított tervező-kiválasztás utolsó stációja a kárvallottak szelektálása volt. Ötven építtető kilenc féle terv szerint építtetett 8 építész/ építészpáros (Arnóczki Imre Balázs, Bata Tibor, Gerencsér Judit, Mike Diána, Nagy Mariann–Lipták Zoltán, Pintér Dániel, Rüll Tamás és Zsigmond László) tervei alapján.

  A víz hatalmas károkat okozott az épületekben a teljes településen. A tragédia maga, a médiák fenyegető és pontatlan hírközlései, Sólyom László köztársasági elnök egy téves mondata… sok zavart okozott a kisváros korábban nyugodt lakóinak fejében. Október elején kicserélődött a teljes képviselőtestület és a polgármester személye. Az év végén e sorok írójának hat éves főépítészi szolgálata is megszűnt. Az új önkormányzat egyelőre nem adott lehetőséget az újjáépítés építészeti-településképi fonákságainak megvitatásaira, további környezeti gondolkodásra, a szabályozási terv feletti diskurzusra.
  A kivitelezők gyors munkavégzése dicsérendő. A diktált határidő tartása fontos volt számukra – nem csak a számlázás, de a segítségnyújtás miatt is. Az új házak megnyugvást adnak lakóiknak. Karácsonykor a születés, az új minőség, a fény beköltözhetett az otthonokba.