• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A Fény Mestere – Master of Light 2021

  A Lisys-Project Kft. idén újra díjazza a világítás területén jövőbe tekintő megoldásokat. A 2015-ben alapított, a világítási kultúra fejlődését támogató és arra a szakmai körök figyelmét irányító A Fény Mestere – Master of Light világítástechnikai díjra újra be lehet nyújtani a pályázatokat. Böröcz Sándorral, a Lisys-Project Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

   

  Milyen újdonságokat hoz a 2021-es kiírás?

  Több újdonsággal is készültünk a 2021-es kiírásra. Az egyik legfontosabb újdonság a 2021-es kiírásban az, hogy döntöttünk egy közönségdíj bevezetéséről. A szakmai érdeklődők, de akár laikusok is szavazhatnak a díj online platformján, de lehetőség lesz az epiteszforum.hu oldalon is szavazatot leadni. Reagálva az igényre, hogy minél gyorsabban tudjunk minél több információt átadni, ez alkalommal először egészíthetik videóval a pályázati anyagukat a pályázók. Megújítjuk magát a tárgydíjat is, mely a napokban véglegesedik – legyen ez majd meglepetés a díjátadó gálán. Szintén újdonság még, hogy visszatér a Nívódíj támogatói körébe a világítástechnika legrégebbi magyar szereplője, a Tungsram, valamint támogatónkká vált a kiváló díszvilágítási lámpatestek elismert olasz gyártója, a Griven is.

  Hogyan látja a 2015-ben elindított A Fény Mestere pályázatnak a kortárs magyar építészetre és látványtervezésre gyakorolt hatását?

  Úgy gondolom, hogy egy 6 éve elindított díj ilyen irányú lenyomata még nem nagyon látható, ennek felmérése sem lenne könnyű. Ugyanakkor hiszek abban, hogy a kiváló munkák, alkotások elismerésével, folyamatos nyomon követésével, publikálásával, az alkotókkal készült interjúk terjesztésével olyan missziót teljesítünk, mely hosszú távon igenis hatással kell legyen a kortárs magyar építészetre és látványtervezésre. A mostani kiírás indulása előtt is már beszéltem olyan tervezőkkel, akik egy-egy általuk sikeresnek ítélt munkájukat már kifejezetten erre a díjra szánták nevezni – biztos vagyok abban, hogy a tervezés fázisában is valahol ott volt már bennük a korábbi díjak által elültetett mag.

  A korábbi pályázatra beérkezett pályaművek már a nemzetközi színtéren is megjelentek, hogyan értékeli ezt a látványos szakmai sikert?

  A magyar tervezők kezéből sok kiváló munka kerül ki, így nem véletlen, hogy a nemzetközi színtéren is elismerést aratnak. A Fény Mestere zsűrije kiváló, elismert szakemberekből áll, így nem véletlen, hogy az ő döntésük által elismert munkák máshol is kiválóan szerepelnek. Fontosnak tartom, hogy a magyar tervezői közösség befogadja és a hazai környezetre adaptálja a nemzetközi világítás-tervezési trendeket is. Emiatt is öröm számunkra, hogy a mostani kiírásban a Nívódíjat egy olasz cég is támogatja, talán ez is szélesebb nemzetközi kaput nyithat a legjobb pályaműveknek.

  Miért tartják fontosnak, hogy külön Junior pályázatot is meghirdessenek?

  A tudatos jövőépítés az oktatáson alapul. Emiatt már az első kiírásnál alapvető gondolat volt egy hallgatói díj elindítása “A Junior Fény Mestere” néven. Nagy öröm volt számomra, hogy az ERCO magyarországi képviseletének vezetője, Müller László azonnal megértette missziónk üzenetét, és teljes támogatását adta és adja máig is a Junior díjhoz. Én rendkívül fontosnak tartom ezt a díjat elsősorban amiatt, hogy a fény- és világítás kiemelt szerepét már hallgatói korukban átérezzék a majdani tervezők, alkotók. További értéke még a díjnak az ERCO által felajánlott németországi világítástechnikai továbbképzés, ahol a magyar nyertes diák vagy diákok nemzetközi környezetben tölthetnek el szakmailag nagyon izgalmas napokat, építhetnek a jövőjük szempontjából is fontos kapcsolatokat.

  A pályázat híre messze túllépi a szakmai köröket. Hogyan látja, elképzelhető-e a széles nagyközönség elé vinni valamilyen formában a győztes pályaműveket?

  Minden ilyen jellegű szakmai díj a pályafutása során változik, fejlődik. Számunkra is fontos az érdeklődő nagyközönség megszólítása, hiszen a pályaművekben szereplő alkotások végső soron a mindennapi emberekhez szólnak, a mi életünk részévé válnak. Emiatt örülök, hogy el tudtuk indítani a közönségdíjat, de gondolkodunk azon is, hogy az 5 év díjnyertes alkotásaiból egy kis kiállítást, bemutatót készítsünk a nagyközönség részére. Ez a terv még most formálódik, de amint kialakul, igyekszünk minél szélesebb körben publicitást adni ennek.

  A pályázat elindításakor még mi magunk sem gondoltuk, hogy mekkora hullámokat fog vetni a Nívódíj. A potenciális – nem építész vonatkozású – pályázók folyamatos érdeklődése emlékeztetett minket arra, hogy mekkora szerepe is van az életünkben a nap szinte minden percében “láthatatlanul” is jelenlévő mesterséges – tehát tervezést igénylő – fénynek. Emiatt bővült a pályázható alkotások köre. Ez az az üzenet, amit a Nívódíjjal közvetíteni szeretnénk a szakmáknak: egy kreatív gondolat egy tárgytervezés során vagy akár egy színpadi mű világításában, egy innovatív szoftver gondolatot ébreszthet egy következő építészeti projekt világítástervezésében. És erre már akad is példa, elég, ha az első Fény Mestere győztesre gondolunk, a 4-es metró Újbuda Központ állomásának világítástervezője az a Bányai Tamás, aki elsősorban színházi látványtervező, vagy az East-West Business Center auláját díszítő faformájú installáció alapját A Fény Mestere 2016 díj nyertes, Lightformer szoftverrel vezérelt Dodekaéder adta.

  Köszönjük a beszélgetést!