• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Örökítés – A Lelkes család kiállítása

  Vigadó Galéria, 2018. november 29. – 2019. január 27.

  Egy jeles művészcsalád kiállítás látható a Vigadó Galériában 2019. január végéig. A Lelkes család, amelyből immár hat nemzedéken keresztül művészek kerülnek ki, csak ma számít kuriózumnak. Valaha, amikor a mesterségeknek művészi színvonaluk volt és a művészetek is mesterségeknek számítottak, nem volt ritka az ilyesmi. Kaszt-szabta keretek között, vagy a céh szabályai szerint a mesterségek öröklődtek: a 19. század közepéig élt az a gyakorlat, hogy a legidősebb fiú vitte tovább apja vállalkozását.
  A töretlenül tovább adott, egyre gazdagodó tapasztalatoknak és a genetikai törvényszerűségeknek is köszönhető, hogy e családok nemzedékeken keresztül meg tudtak felelni a változó kor szigorú követelményeinek. Ez pedig nem tűrt lazaságot a családon belül sem: csak konzekvens, okos és kemény nevelés tette méltóvá az utódokat a tisztes elődökhöz. A család így a társadalmi értékek hordozójává vált, s ez emelte a közösség biztos alapsejtjévé.
  A Lelkes család hét nemzedékéből itt kiállító tizenkét alkotó közül öten, mint a festészet művelői szerepelnek, de van, aki a fotózást választotta életpályául, másikuk formatervező iparművészként lett elismert. Találunk a kiállítók között belsőépítészt, szobrászt, kiadványtervezőt és könyvtervezőt is. Korábbi szakképzettségeik között viszont az ötvösség, a díszítőfestészet és a textilművészet is fellelhető.
  Lelkes Péter Munkácsy-díjas ipari formatervező, egyetemi magántanár, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának interjújából idézünk egy részletet:
  „…Összesen tizenkét ember művészeti világa fog megjelenni, a tér adta keretek között, így tulajdonképpen szűk válogatás lesz mindenkitől. Apám a ’60-as évek végéig festett, tárgyakat tervezett, közben a pedagógia kötötte le jobban, így ebből a korszakból lesznek láthatóak munkái, míg anyám, Lelkes Dergács Mária gyönyörű akvarelljeivel lesz jelen. István és András testvérem festményeit, László fivérem fotóit, a belsőépítészként végzett Mária húgom – aki König Róbert grafikusművésznek volt a felesége és kiállításainak állandó rendezője – különböző alkotásait, nekem pedig megvalósult munkáimat láthatják az érdeklődők. Szobrászművész fiam, Márk, autonóm munkáival, reklámgrafikus lányom, Annamária plakátjaival, a fotógráfussá váló Bernadett fotóival, míg festőművész unokaöcsém, Gergely festményeivel jelentkezik. Borbála unokám képgrafikus, könyvkötészettel foglalkozik, s e témában lesznek láthatóak alkotásai is. Így összesen hét ág – a festőművészet, szobrászat, képgrafika, fotó, belsőépítészet, ipari formatervezés és könyvkötészet – jelenik meg egyszerre egy időben, egy helyen…” (Fidelio.hu)

  Kiállítók: id. Lelkes István (1908–2000) festőművész; Lelkes Dergács Mária (1910–1991) festőművész; Lelkes István festőművész; Lelkes László fotóművész; Lelkes Péter ipari formatervező; Lelkes András (1943–2009) festőművész; Lelkes Mária (1948–2011) belsőépítész; Lelkes Márk szobrászművész; Lelkes A. Gergely festőművész; Varga-Lelkes Annamária alkalmazott grafikus, kiadványtervező; Lelkes Borbála könyvtervező, képgrafikus.
  A kiállítást Sára Ernő tervezőgrafikus rendezte.