Menedék a természetben

Menedékházak, Erdély

Építészek: blipsz!, F.K.M. Műterem
Szöveg: Pálinkás Edit
Fotók: Benedek István, Kun Ákos, Várday Zsolt

Újabb épülettel gazdagodott Székelyföld hegyvidéki menedék-hálózata. A korábbi típustervek felhasználásával, de a helyi igényekhez alkalmazkodva a legfrissebb menedékház 2017-ben épült meg a gyimesi Farkaspallón.
A bakancsos túrázás, az ökoturizmus, a közösségi természetjárás napjainkban is kedvelt időtöltés, ami egyúttal fontos társadalmi funkciót is betölt: kapcsolódik az élő természet jelenségeinek megfigyeléséhez, dokumentálásához, fenntarthatósági projektek megvalósításához, illetve kötődik egy-egy lokális közösség igényeihez, hagyományaihoz. A menedékházak építészeti megoldásai ennek megfelelően sajátos szempontok szerint alakulnak, a meglévő természeti és épített környezeti elemek elsődleges figyelembe vétele a helyszín kiválasztásától, a tájolástól, az anyaghasználaton át felhasználóbarát működési megoldások alkalmazásáig terjed.
A székelyföldi menedékházak hálózatának kiépítése 2011-ben kezdődött, Macalik Arnold építész, illetve a blipsz! építésziroda gyorsan felépíthető típustervére alapozva. A menedékház funkció ellátására a helyi igényekhez alkalmazkodó típustervre volt szükség, amely a természeti környezet, a helyszínrajz, talajtan, tájolás függvényében könnyen alakítható. A megvalósítás a vidéki önkormányzatoknak szánt turizmusfejlesztő pályázatokhoz kötődött, így a pályázati folyamatok és a helyi szükségletek érvényesítése olykor felülírta a tisztán építészeti szempontokat.
A prototípus Csíkszenttamáson épült meg 2011-ben, a helyi önkormányzat, Hargita Megye Tanácsa és a Regionális Fejlesztési és Turisztikai Minisztérium közös hozzájárulásával (az Európai Unió strukturális fejlesztési alapjából). Az épület északkeleti tömbjét alkotó mesterséges domb anyaga a közelben ásott medencéből származik, és kiszolgáló helyiségeket rejt magában (öltöző, zuhanyzó, raktár). A menedéket a közeli Gyergyócsomafalváról származó építőcsapat a környékről származó anyagokból, nagymértékben előre gyártott elemekből állította össze.

Csíkszenttamás

Építészet: blipsz!, F.K.M. Műterem
Építész tervezők: Pásztor István, Macalik Arnold
Tervező munkatársak: Benedek István, Szénási-Papp Zsolt
Szerkezettervezés: Timár László – milimetric Kft.
Kivitelezés: Fundamenta Kft., TROPY-COM Kft.

Csíkkarcfalva

Építészet: blipsz!, F.K.M. Műterem
Építész tervezők: Szénási Zsolt, Pásztor István
Tervező munkatársak: Benedek István, Macalik Arnold
Szerkezettervezés: Timár László – milimetric Kft.
Épületgépészet: Bartos Károly – engel gordon Kft.
Kivitelezés: impex aurora Kft.

Nárcisz Látogatóközpont, Oroszhegy

Építészet: blipsz!
Építész tervezők: Szénási Zsolt, Pásztor István, Benedek István
Szerkezettervezés: Timár László – Milimetric Kft.
Épületgépészet: Bartos Károly – engel gordon Kft.
Kivitelezés: ing service Kft.

Farkaspalló

Építészet: blipsz!, F.K.M. Műterem (megvalósíthatósági tervfázis), 4zet architects (kiviteli tervfázis)
Építész tervezők: Szénási Zsolt, Pásztor István, Benedek István, Macalik Arnold, Várday Zsolt
Szerkezettervezés: Timár László – milimetric Kft.
Épületgépészet: Balázs Csaba – euro k&d Kft.