Nyitott alakzat

Közszolgálati Egyetem, oktatási épület, Budapest

Építészek: Finta József, Szabó Tamás János, Kulcsár Zoltán
Szöveg: Botzheim Bálint
Fotók: Palkó György

Annak az intézménynek a története, amit ma iskolának nevezünk, talán egy fa alatt kezdődött – aki mesélt, talán nem tudta magáról, hogy tanár, és az őt hallgató sem, hogy ő lenne a diák. Ma már legtöbbször tantermekben folyik az oktatás, mégis az oktatási intézménynek fontos eleme a kert.
Az Orczy-park speciális helyzetben van, hiszen többször változott a státusza a magán- illetve közhasználat között. Eredetileg Orczy Lőrinc báró vásárolta meg, majd 1829-ben katonai kiképzés céljaira adták át. A 19. század további tulajdonosváltásai után a második világháborút követően lett ismét közpark. A terület eddigi városi élete során kisebb-nagyobb mértékben mindig a katonai képzéshez kötődött, de 2012 óta ismét szorosabb ez a kapcsolat, hiszen a területet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kapta meg kezelésre.
Az Orczy-park a város különleges adottságokkal rendelkező területe. A belvárosból kifelé vezető Üllői út zárt térfala itt szakad fel elsőként. A park több összetevőből álló építészeti kontextusba ágyazódik bele, az egyik oldalon a Ludovika műemléképülete még a belváros építészeti karakteréhez illeszti a területet, a másik oldalon a SOTE modern épületei ugyanilyen erőteljesen egy másik világot képviselnek.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem új oktatási épületét egy komplex kampuszfejlesztési program részeként adták át. Tavaly készült el az egyetemi kollégium épülete az Üllői út – Orczy út sarkán, idén zárulnak az Orczy-park túloldalán a sportközpont, illetve a Diószegi Sámuel utcai speciális oktatási és kollégiumépület munkálatai. Az új épületek most már szinte szekértáborként veszik körül a parkot, az elkövetkezendő fejlesztéseknél szükség lenne rá, hogy az urbanisztikai szempontok nagyobb hangsúllyal érvényesüljenek: több bejárattal a város felé a park jobban bekapcsolódhatna a kerület vérkeringésébe, hogy a városlakók számára is rekreációs park lehessen.

Megbízó: Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Generáltervező: Finta és Társai Építész Stúdió Kft.
Felelős építész tervezők: Dr. Finta József, Szabó Tamás János DLA
Koordináló építész: Mezei Gábor
Építész tervező munkatárs: Péter Gábor
Belsőépítészet vezető tervezők: Kulcsár Zoltán, Tóth Petra
Építész munkatársak: Koncsol András, Erősné H. Mariann, Halvaksz Mónika, Dienes Szabolcs
Belsőépítész munkatársak: Z. Havas Anikó, Kalmár Gyöngyi, Varga Éva, Dobozi László, Kertész Balázs, Kiss Gábor
Épületszerkezetek: FRT Raszter, Takács Balázs
Tartószerkezet: Volkai János – TM Janeda Kft.
Épületgépészet: Temesvári László – Temesvári Tervező Kft.
Épületvillamosság: Kelemen Ferenc – Kelevill Kft.
Környezetrendezés: Szloszjár György – Garten Studio Kft.
Konyhatechnológia: Szabolcs Gizella – Design Kft.
Közlekedés: Rhorer Ádám – Közlekedés Kft.
Közmű: Szabó Csaba – Mélyépterv Komplex Zrt.