In the Background, in Balance

Agroverzum Visitors’ Centre, Martonvásár

Architect: István Pálinkás
Text: Zorán Vukoszávlyev
Photos: József Hajdú

The former Brunszvik–Dréher mansion in Martonvásár is one of the centres of today’s botanical research work. The development of the world-famed research institution is now realized after a carefully planned strategy, designs include the ceasure of the historical buildings utilization, which is now pushed into the background, and focus on the creation of a new multi-functional centre. The significance of the appearance of the historical complex is once again in the foreground: the main castle functions as the Beethoven memorial centre, the church preserved its original functions, whilst the lesser mansion has been renewed by almost doubling its capacity including the functions of a visitors’ centre. A spectacular part of the transformation is the reinterpretation of the of the ornamental garden in front of the renewed mansion.

General design: 3h Mérnöki Iroda Kft.
Leading architect: István Pálinkás
Architects: Imre Hajós, Katalin Hajósné Jauch
Client: MTA Agrártudományi Kutatóközpont