• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Időív – Hild villa, felújítás és bővítés

  MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet

  Építész: Kokas László
  Szöveg: Sulyok Miklós
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  Napjainkra vajmi kevés maradt fenn a Hild-kori Pest-Buda urbanisztikai karakteréből. Azonban áll még fővárosunkban számos háza Hild Józsefnek, a magyar építészettörténet közismerten egyik legtermékenyebb építészének, aki csak Pesten mintegy kilencszáz építési engedély kérelmet nyújtott be pályája során.
  A Budakeszi úti villát saját családja számára tervezte 1844-ben, a korban divatos nyaralóépület céljára, a mainál jóval szerényebb méretekben. Mint ismeretes, a 19. században jelentek meg Pest-Budán a külvárosokban, különösen a budai hegyvidéken, a kisebb-nagyobb nyaralók és úrilakok. Eredetileg a kastélyszerűen elegáns portikuszos bejárattal megközelíthető fogadóhelység mindkét oldalán és mögötte, egy-egy helyiség helyezkedett el. Mára azonban, amikor Kokas László és irodája három évvel ezelőtt hozzáfogott a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete számára szolgáló felújításhoz, már sokszorosan bővített és átalakított házzá változott az egykori nyaraló. Az építési program kutatóhelyeket, vezetői irodákat, előadótermet, könyvtárat és kiszolgáló helyiségeket tartalmazott. Az igen rossz fizikai állapotban lévő ház műemléki felújításának építészeti koncepciójában az építész láthatólag a klasszicizmus egyszerűségének és egyensúlyának lehetőség szerinti visszaállítására törekedett, miközben sikerrel kerülte el a „stílusban tervezés” buktatóit.
  Kokas László mestere az Iparművészeti Főiskolán, majd az Óbudai Alkotóközösségben Ferencz István, az 1980-as években a Miskolci Építész Műhely egyik vezető mestere volt és maradt. Az egyik legfontosabb tanítás, amit ő átadott, éppen az építési örökség, a hely és a történelem tisztelete. Világosan látható ez a szemlélet abban, ahogyan Kokas hozzááll a műemléki felújítási feladathoz. Nem pusztán múzeumi módon, sterilen és távolságtartással kívánja konzerválni az épületet, de az újdonságot önmagáért hajszoló, technicista építészeti formák alkalmazását is elutasítja. A villát kívül-belül Hild-korabeli épületként kezeli, amit lehet, megtartott ebből a többszörösen átépített épületben, de természetes módon illeszti hozzá saját hozzájárulását a házhoz és berendezéséhez.

  • Generáltervező: Kokas Műterem Kft.
  • Vezető Építész: Kokas László
  • Építészek: Kokas Ignác, Balogh-Farkas Csaba, Lukács Péter, Kokas Balázs
  • Belsőépítészet: Kokas László, Lukács Péter
  • Statika: Lengyel Csaba – LCSL Kft.
  • Gépészet: Szatmári Örs, Jagasics János Szatmári és Szatmári Bt., Érchegyi Csaba – Érchegyi Generál
  • Elektromos tervezés: Ivanics Zoltán – Provill Kft.
  • Kertészet: Szabó Gábor, Orbán Nóra – Tér-Team Kft.