• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Elemelkedés a valóságtól

  Turistaközpont, Galyatető

  Építész: Kovács Csaba
  Szöveg: Okrutay Miklós
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  galyateto1

  Egy néhány évvel ezelőtti nyári túrázás élménye Szlovákiában a Chopokon: a hegygerinc visszhangos a kirándulók egymást köszöntő dobrij den-jétől. És egy másik túra idén a Pilisben, a Két bükkfa-nyeregtől Esztergomig: anélkül, hogy bárkivel is találkoztunk volna. Az egyik hely viszi tovább a tradíciót, a másikban fájdalmas a szakadás. Pedig a turizmus hagyománya idehaza nyomokban még jelen van a bezárt, megsemmisült turistaházak ellenére is: az országos kék-túra ma is alapfogalom, és sokak fülében élénken él az „egymillió lépés…” főcímzenéje is.
  Galyatető mint helyszín reprezentálja mindazt, amit hazánkban egykor a természetjárás jelentett. Maga a meghódítandó hegycsúcs, és az itt 1939-re egyfajta monumentális turistaházként megépült modernista nagyszálló is. Így az egyik legalkalmasabb terep, ahol megjelenhetnek a hagyomány dinamikus felélesztését célzó törekvések. A Magyar Természetjáró Szövetség a teljes kék-túra útvonalának revitalizációját tűzte ki célul, ezen elhatározás „zászlóshajója” a galyatetői turistaközpont. A nagyszálló árnyékában meghúzódó egyemeletes kis házat eredetileg a szálloda egyfajta felvonulási épületeként emelték, de a homlokzati kőfelület rakásmódját is itt véglegesítették. A nagy építkezés lezárultát követően funkciója – így jövője is – folyamatosan kétséges volt, úgyhogy mára egyfajta „talált tárgy”-ként lett az új központ alapeleme.
  Igazi rátalálás lett. Hiszen érték mindaz, ami karakteres, ami a megépítés korszakának rezdüléseit hordozza, így tovább őrzendő, mert teremtő erővel hat arra az újra is, ami itt születni akar. Az első benyomás ereje azonnal hat. Jól azonosítható az egykori épülettömeg szabályos kubusa, a mátrai andezit szürkés-barnás tónusával uralja az összképet, hogy a kiegészülő tömegképzés adjon további lendületet, dinamikát. Magával értetődő az anyagválasztás, ráadásul a terméskő mellett feltűnően jól érzi magát a nyersbeton és az antracit fémlemez. Az anyagváltás ott igazán sikeres, ahol a beton- és a kőfelület síkja nem folyik át egymásba, így megmaradhat a kő tömegszerűsége. Kézenfekvő megoldás az anyagváltásnál húzott nútban levezetett esőcsatorna.

  Építész, belsőépítész vezető tervező: Kovács Csaba – NARTARCHITECTS
  Építész társtervező: Vass-Eysen Áron
  Építész munkatársak: Molnárka Gergely, Szenthe Ágoston
  Belsőépítész: Vass-Eysen Áron, Vitáris László
  Statika: Puskás Balázs – Terraplán’97
  Gépészet: Bicskei Attila, Seres Edit – Genimex-M
  Elektromos tervezés: Rajkai Ferenc, Robák Bea – Hungaroprojekt
  Falgrafika: Alvégi Lóci – Noppa Stúdió
  Kivitelező: Kilátó – Jánosik és Társa
  Megbízó: Magyar Természetjáró Szövetség, Egererdő Zrt.