• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Vörös Győző: Machaerus I.

  Edizioni Terra Sancta, Milano 2013, 400 oldal – angol nyelven

  Szöveg: Szegő György

  machaerus1

  A Holt-tengeri magyar ásatások – Keresztelő Szent János mártíromságának nyomában alcím a régészeten túli, üdvtörténeti olvasatra is utal. Ezt az elhivatást a szerzőnek a pannonhalmi bencés szerzeteseknél tartott beszámolói is jelzi. A 2002-es cél egy izraeli ásatás lett volna – de ott, intézet és állampolgárság nélkül, Vörös esélytelen volt. A jeruzsálemi ferences Pápai Biblikus Intézet viszont segített, hogy a jordániai Machaerust megkapja. Jó ajánló volt a Közel-Keleten töltött két évtized, az arab nyelvű tárgyalóképesség, és hogy intézmény is lett a kutatás mögött: az MMA. A jordánoknak megfeleltek Vörös egyiptológusként szerzett referenciái.*
  A Holt-tenger keleti partján álló palota geopolitikai hely, az ókorban is különleges, kiemelt pozícióval. Ezt a szerző ókori források idézeteivel bizonyítja. Heródes i. sz. 4-ben bekövetkezett halála után felosztották birodalmát, Heródes Antipasnak Machaerus vára is megmaradt, amit Josephus Flavius 70 évvel később még mindig a térség legerősebb erődítményeként írt le. Vörös ehhez hozzáteszi az egyedi optikai stratégiai adottságokat: látótávolságban voltak Massada és Alexandria erődjei – amelyek viszont nem rendelkeztek ezzel az előnnyel. A király a kényszerűen megosztott véderőket füstjelek alapján tudta összevonni. Ez a vár 1100 m-rel van a víz felett és közvetlenül 300 m-es szakadékok védik. Heródes 7 hasmoneus-erődöt emelt, mindben palotát is épített – legszebbet Machaerusban.
  2009-től Vörösék az izraeliekkel együttműködve mérhették fel a nyugati parti testvérvárakat – így lett összehasonlító karakterű ez a kutatás. Magában Machaerusban 50 ásatási szelvényt nyitottak, és a különböző nyugati parti, nem mindig in situ, múzeumi kövekkel összevetve, és francia tudósok segítségével radarral végigpásztázva olyan anyagra tettek szert, amelyből egy 3D rekonstrukciós építészeti kép megrajzolásáig jutottak el. A műszeres vizsgálatokat követő feltárás során kiderült, hogy a mai törmelékkel feltöltött terepszint alatt 8 méter „magas” falak állnak. Feltárták a hadi célra épített ciszternát és egy rituális fürdőt (mikvét). Továbbá egy 32 fokos lépcsőt, amelynek elvi szerkesztése döntő adat a rekonstrukcióhoz. A hipotézisből úgy lett 3D, hogy a hat nyugati parti testvérvár különböző, de egy időben keletkezett palotájának paramétereiből is „építkezhettek”.

  Légifelvétel, Jane Taylor, 2004

  Légifelvétel, Jane Taylor, 2004