Az új Kőbányai Zenei Stúdió

MÉK–MÉSZ Diplomadíj 2015

Terv: Tóth Attila

tothattila1

A Kőbányai Zenei Stúdió jelenlegi épületének szűkössé válása, és kedvezőtlen elhelyezkedése szükségessé tette újhelyszín választását az intézményszámára. A Szent László téren álló, jelenleg kihasználatlan koraeklektikus lakóház átépítésével és bővítésével az országban egyedülálló könnyűzenei képzést nyújtó intézmény hozzá méltó épületet kap, a kerület központjában, kiemelt helyen.
A meglévő épület épségben megmaradt értékei, és egyedi hangulatú belső terei kortárs építészeti és belsőépítészeti átalakítással – az értékeket legkevésbé megőrzött épületrészeknél – adják meg a tervezett intézmény alap hangulatát. Az új épületszárnykortárs építészeti megfogalmazásával és anyaghasználatával nem csak a zeneiskola fiatalos, modern arculatát kívánja megteremteni, hanem a kerületrésznek is igyekszik felrázni a 20.sz második felétől egyre szürkülő építészeti karakterét. Tekintve a meglévő és szomszédos épületek műemlék jellegét a lehető legminimálisabb építészeti gesztusokkal kíván kitűnni az épület, meghagyva érvényesülni az épületet keretező eklektikus homlokzatokat.
A tervezett foghíjépület tömegében a szomszédos épületek arányait viszi tovább és erősíti a zártsorúan beépített kisvárosias karakterét a kerületrésznek, viszont anyaghasználatával és geometriai játékával az épület hagyományos értelemben vett nyílászáróktól való megfosztásával, léptéktelenítésével egyértelműen mai, kortárs épület.
A meglévő épületbe kerülnek a tanszakok. A szintek közötti födémáttörésekkel szándék volt a tanszakok vizuális egybe nyitása, a terek összemosása, hiszen az intézmény és a zenei képzés alapja a zenekari játék és a tanszakok együttműködése, együtt élése.
Az új épület kortárs építészeti eszközhasználattal teremti meg a jelenleg hiányzó fogadó kaput, mely funkcionális igény és egyben a Ligettelki szekérbejárókra utalás.
A tervezett épületszárnyban kap helyet egy 140 fő befogadására alkalmas nagyelőadó terem, mely rendezvényteremként illetve koncertteremként is funkcionál. Továbbá az alagsorban két stúdió és az emeleten egy merengő helyiség kerül kialakításra. A merengő a leendő zenészek félrevonulásának, társasági életének teret biztosít, közvetlen kertkapcsolattal.