Visegrádi Fellegvár Látogatóközpont terve

MÉK-MÉSZ Diplomadíj 2015

Terv: Márkus Péter

markuspeter1

A Visegrádi Fellegvár Magyarország egyik leglátogatottabb és egyik legjelentősebb történelmi műemléke. A vár fontos helyet foglal el az ország történelmében, közkedvelt kirándulóhely, ami nagyban köszönhető a Dunakanyarnak, a várból a látogatók elé táruló páratlan panorámának. A vár – kiemelkedő szerepe, valamint az évtizedeken át tartó kisebb felújítások ellenére – jelenleg is rossz állapotban van. Nem rendelkezik központi fogadóépülettel, hiányoznak a turisztikai igényeket megfelelően kiszolgáló funkciók, mint például a várhoz méltó jegypénztár, vagy váróhelyiség.
Tervezési célul egy olyan látogatóközpont létrehozását tűztem ki, mely méltó módon szolgálja ki a vár látogatóinak igényeit, ugyanakkor sem látványában, sem szerepében nem konkurál a várral, csak kiegészíti azokkal a funkciókkal, melyek jelenleg hiányoznak. A kiszolgáló egységeket – az étteremet a hozzá tartozó konyhával, előadó- és kiállító termet, csomagmegőrzőt és mosdókat – a várhoz, mint történelmi emlékhelyhez nem illő, ám a látogatók által igényelt funkciókat, külön kívántam elhelyezni. Tervezési helyszínül szándékosan nem a belső vár területét választottam, hogy ne egy a vártól idegen tömeg kerüljön elhelyezésre, mint ahogy a világban sok rekonstrukciónál már megtörtént. Ezért helyszínként a jelenleg is a vár kapujaként funkcionáló külső bástya utáni területet választottam, ez a mára megsemmisült külső várfal vonalán kívül helyezkedik el.
A tömegalakítás fő koncepciója, hogy megpróbáljon elbújni és belesimulni a tájba, a domboldalba, az erdőbe. A látogatóközpont a hegy oldalán, szinte elrejtve lett elhelyezve. Az épülettömeg nem látható sem a parkolóból, sem a Duna-partról, sem pedig a várból. Így egy olyan látogatóközpont jön létre, mely a vár látképében nem dominál, de mégis egy karakteres, határozott tömeg érzetét kelti a várba haladva, mely egyszerre vezeti és kiszolgálja a látogatót.
Az épület hangulatát a rajta végigfutó, több helyen átforduló corten acélfelület határozza meg, mely a látogatót hivatott átvezetni az épületen. A látogatóközpontot meghatározó corten lemez a bejárati bástyánál kezdődik egy információs táblával, melyből ki van vágva a vár alaprajza, illetve piktogramok, melyek segítik a látogatók tájékozódását. A lemez korlátként folytatódik, majd később felfelé fordul és egy hurkot képez, így határozva meg a jegypénztár formáját.
A várból kifelé, a lefelé szűkülő lépcsőn a látogatóközpont fő szintjére jutunk. Innen két irányba lehet indulni: jobbra az ajándékbolt felé, illetve balra a közlekedőn keresztül a kávézó-étterembe. Ezekből a helyiségekből jutunk a teraszra, melyre rátakar az épület vége felé szélesedő előtető, így biztosítva árnyékot a közlekedőnek és az ajándékboltnak a nyári túlmelegedés ellen. A kávézó-étterem 40 fős helyiségét harmonikaajtó választja el a terasztól, így a kettő egybenyitható és így további 36 férőhellyel bővíthető. A terasz folytatása egy, a fák lombjai között „lebegő” ösvény, mely visszaviszi a látogatókat a vár előtti rétre, illetve egy elforduló ága a turistaösvényre.