• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Magyar Építőművészetért-érem 2015

  2015-ben Schweger Péter vehette át a Magyar Építőművészetért-érmet
  MÉSZ, 2015. november 11.

  schweger_peter

  A Magyar Építőművészek Szövetsége 2010-ben alapította a díjat, amellyel azon építészek munkásságát kívánja elismerni, akik Magyarország határain kívül dolgoznak, munkájukkal érdemben segítik a magyar építőművészet nemzetközi elismertségét.

  Hegedűs Péter laudációja

  Kitüntető öröm a Magyar Építészetért Érem díjátadója, melyet ez évben Schwéger Péter építésznek ítélt oda a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöksége. Schwéger Péter 1935-ben az erdélyi Medgyesen látta meg a napvilágot. Talán az erdélyi szászok nagyszerű települései, azok történelmi levegője, a múlt és jelen drámai minőségkülönbsége adhatták gyerekként az első ösztönzést az építészet iránti vonzalmához. A háború után szüleivel Budapestre költöztek. A Műszaki Egyetem Építészkarának hallgatója volt 1956-ban, amikor a körtéri harcokat követően elhagyta Magyarországot.

  Tanulmányait Zürichben fejezte be, ott diplomázott 1959-ben. Építészirodákban dolgozott, és mellette sokat pályázott. 1964-ben már Hamburgban, Heinz Graaf építésszel munkaközösségben tervezte a hamburgi egyetemet. Négy évvel később a Graaf iroda már Graaf und Schweger néven működött. Ma Schweger Architekten néven Hamburgban, Berlinben és Münchenben van irodája. Az építészet minden területén aktív. Munkái az adott helyen gyökereznek, a városszerkezetbe illeszkedők és számolnak a belátható jövővel. Fegyelmezett, feszes, átgondolt szerkesztés jellemzi. Kerüli a látványosan tolakodót. Az új épületek mellett foglalkoztatják a rekonstrukciós és műemléki feladatok, ahol a meglévő érték új életre keltése mellett különösen az öröklött érték és az új viszonya izgatja. A berlini Collegium Hungaricum épülete az ő munkája. Az egyszerű, fehér épületkubus – mint egy műtárgy – hatalmas ablakaival csalogató, betekintést engedő, nyitott ház. Megépültével a magyar kultúra jobban bekapcsolódhatott Berlin életébe. Munkáit a frankfurti Main Towertől a drezdai Staatsarchiv-ig, a müncheni BMV magasháztól a moszkvai Federation Towerig, a berlini Potsdamer Platz-i magasháztól a karlsruhei Modern Művészeti Múzeumig, vagy a wolfsburgi Művészeti Múzeumig nehéz lenne itt felsorolni – Németország egyik legjelentősebb irodája, elismert építésze. 2010-ben részt vett és előadott a MÉSZ Nemzetközi Építészkongresszusán, egyidejűleg a Magyar Építészek 3. Világtalálkozóján, ahol a hamburgi HafenCity tervét mutatta be, mely akkor egy lehetséges olimpiával számolt. Tanít, három évtizeden át tanszékvezető professzor az Universität Hannoveren. 1969-től tagja a Hamburgi Művészeti Akadémiának. 2009-ben a Magyar Köztársaság kitüntetésében, 2010-ben Fritz Schumacher díjban részesült. A MÉSZ az évente egy építész részére, egyéni teljesítményre adható Magyar Építészetért éremmel köszönti és megtiszteli az idén 80 esztendős Schwéger Pétert, akinek ezúton is szívből gratulálok.