• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Monostor-malom, Pásztó

  MÉK-MÉSZ diplomadíj

  Terv és szöveg: Varga Bianka

  A pásztói Múzeumkert a város kellemes, fás parkja, de egyúttal annak történeti központja is. A kert déli határán azonban omladozó falak rejtőznek az egyre jobban elburjánzó gaz között. Ez a magára hagyott épület az egykori Monostor-malom. A diplomaterv kapcsán a malom és a Múzeumkerttől leszakadó környezetének problémájának megoldására törekedtem.

  A vízimalom jelentősége leginkább történetének felderítése során mutatkozott meg. A város által körbenőtt területen a ciszterci kolostor mellett az üveghuta és a kovácsműhely, valamint lent a vízimalom egy virágzó gazdaság együttesének emlékei. A malom környezetét egészen a közelmúltig házsor zárta el a Szent Imre tér irányából, ez a beépítés mára elpusztult. A ház újra feltárulhat az utca felől, ugyanakkor kérdésessé is vált az így kialakuló, nagy alapterületű “saroktelek” kezelése ebben az új szituációban.

  A funkció megtalálásában az egykori pásztói vízimalmok felkutatása segített, így leltem rá egy nagy múltú, ma is működő malomra. Ennek léte teremtett alapot arra, hogy elképzeljem egy hozzá kapcsolódó, a város központjában működő pékség kialakításának lehetőségét. Akár egy kisebb pékség is, ma már komoly technológiával felszerelt, ezért nem szerettem volna ezt a vízimalom falai között elhelyezni. A történeti épület kiemelt, de a pékséghez kapcsolódó funkciót kapott. Sütőiskolaként működik, ahol kisebb csoportok sajátíthatják el a kenyérsütés hagyományos módszerét.