• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Főépítészi díjak 2022

  Fotó: Bognár Benedek

  Huszonharmadik alkalommal került átadásra a 2000-ben megalapított Az Év Főépítésze Díj. Évente két kategóriában adományozható elismerés: Az Év Főépítésze Díjat aktív főépítész, míg a Főépítészi Életmű Díjat a szakmáját hosszú ideje gyakorló, illetve nyugdíjba vonuló/vonult kiváló főépítész kapja. Eddig ötvenkét főépítész részesült a kitüntetésben.

  Az Év Főépítésze Díjat 2000-ben alapította meg Nagykanizsa megyei jogú város és az Országos Főépítészi Kollégium, elismerve ezzel a főépítészi tevékenységet, az önkormányzati, állami (területi) főépítészek munkáját. A Díj első alkalommal a Nagykanizsán 2000 augusztusában megrendezett V. Országos Főépítészi Konferencián került átadásra, majd a következő konferenciákon minden évben. Odaítélésére írásbeli javaslat alapján kerül sor. Javaslatot bármely főépítész, önkormányzati és hivatali vezető, vagy bármely szakmai és önkormányzati szervezet, illetve szövetség tehet. Az Év Főépítésze Díjat minimum 10 éves főépítészi gyakorlattal rendelkező főépítész kaphatja meg, míg a Főépítészi Életmű Díj feltétele minimum 20 éves főépítészi gyakorlat.
  Az idei díjakat szeptember 8-án Visegrádon, az Országos Főépítészi Konferencián adta át Eőry Dénes, Visegrád polgármestere, Füzes András, Visegrád főépítésze, valamint Salamin Ferenc, az Országos Főépítészi Kollégium elnöke.
  2022-ben Az Év Főépítésze Díjat Rudolf Mihály okl. építészmérnök, Tokaj város és Füzér község főépítésze, Felsőzsolca volt főépítésze kapta.
  Főépítészi Életmű Díjban részesült Csernyus Lőrinc okl. építészmérnök, Csenger, Enying, Makó városok és Lajoskomárom község főépítésze, több település volt főépítésze.
  A XXVI. Országos Főépítészi Konferenciát a „Tudatosan az értékek között” címmel rendezték meg szeptember 7. és 9. között Visegrádon. A szekcióüléseken előadások hangzottak el többek között Makovecz Imre és Visegrád kapcsolatáról, a Visegrádi Építésztábor történetéről, a helyi műemlékvédelmi kérdésekről, az egykori királyi gyümölcsösökről, a Pilisi Parkerdőről, a környezettudatos építésről és a településrendezés kortárs kihívásairól.