• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A Duna visszafoglalása

  Új szabadtéri strandok Budapesten

  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: Beliczay László

  Budapest egyedülálló fekvésének kulcsa a várost kettészelő Duna. Európában ritka az olyan főváros, amelyik ilyen hosszú folyóparttal büszkélkedhet, ráadásul még a 21. század elején sem sikerült végig lebetonozni. 2021 nyarán két dunai strand is megnyílt a budai oldalon: a Kopaszi-gátnál a SHO Beach és a Római-parton a Plázs.
  A revitalizált és 2007-ben látványosan új életre keltett Kopaszi-gát túlpartja, a védett Lágymányosi-öböl tálcán kínálja a strandolás lehetőségét. Az SHO Beach a nyár közepén nyílt meg vállalkozói háttérrel és homokos parttal, kényelmes és jól felszerelt öltözőkkel, zárható szekrényekkel, bérelhető napágyakkal és SUP-okkal, fine dining vendéglátóhellyel, egyszóval minden kényelmi igényt kielégítve – még egy szelfi-falról is gondolkodott a tulajdonos. Mindehhez egészen szürreális háttérként szolgál az UNESCO által már két éve erősen kifogásolt, 120 méter magas MOL Campus irodaházat építő toronydaruk világa, mint a „szép új világ” lidérces képe. A SHO Beach remek strand – de a földrajzi helyzetén túl nem sok köze van Budapesthez, a város fürdőző tradícióihoz.
  A Római-parti Plázs viszont éppen ebből építkezik. Megnyitását megelőzte a Város és Folyó Egyesület és a Maradjanak a Fák a Rómain elnevezésű civil csoport közös, több éves munkája, aminek keretében 2019-ben és 2020-ban néhány napig – próbaképpen – ingyenes szabadstrandot nyitottak a Pénzügyőr SE csónakháza előtti partszakaszon. Több workshopot, beszélgetéssorozatot és építőtábort is tartottak a helyszínen, megépítettek a vízimentő-szolgálat számára egy messziről feltűnő, kék színű őrtornyot, és hosszú egyeztetésekkel végül sikerült elérniük, hogy az önkormányzat bevállalta a projektet. Július végén nyílt meg a szabadstrand – persze ingyenesen –, a Pénzügyőr SE sporttelepén lévő mosdókkal, pelenkázóval, zuhannyal és biciklitárolóval.