• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A lendület dominál

  Péterfia Corner, Debrecen

  Építész: Bordás Péter
  Szöveg: Török Szabolcs Bence
  Fotók: Palkó György

  A debreceni Nagyerdőbe vezető Péterfia utca a városi főteret is magába foglaló Piac utca folytatásaként a cívisváros fő ütőereként jellemezhető. Ennek a tengelynek a kitüntetett pontján álló épület, a hajdani szakszervezeti székház újult meg és épült át gyökeresen egy komplex fejlesztésnek köszönhetően. A Nagytemplomtól alig száz méterre található korábbi modernista épület tartószerkezeti váza ugyan megmaradt, de az átalakítással mind használatában, mind megjelenésében teljesen új karaktert kapott.
  A fejlesztési koncepció prémium minőségű lakások, irodák és a földszinten kereskedelmi funkció létrehozását határozta meg az épület tervezője, a BORD Építész Stúdió számára. A földszinten található a recepció, étterem, kávézó és egy üzlethelyiség, melyek teljes fronton üvegfallal néznek az utca irányába. A ház eredeti előregyártott, vasbeton pillérvázas szerkezete, a régi lépcső- és liftmag az újrahasznosítás szellemében és a környezetterhelés csökkentése mentén megmaradt, e vázat a tervező új tartalommal töltötte fel és arcot formázott neki. Az új karakter lényegi elemei: az épület két szinttel történő megemelése, mely az alacsonyabb szomszéd irányában elfogy, illetve pengeszerűen véget ér; a korábbi magasföldszinti jelleg megszüntetése, ami a ház utcaszinti kapcsolatait és megnyitását oldja meg; valamint a homlokzatképzés teljesen új világa, mely a háznak újfajta minőséget, használatot és identitást biztosít.

  Generáltervező: BORD Építész Stúdió
  Építész vezető tervező: Bordás Péter
  Tervezők: Benke Róbert, Bukovszky Péter, Dobay Zsófia, Gulyás Róbert, Hindy Dorka, Kazamér György, Kracker Csilla, Marsal Béla, Mezey Tamás, Zih Kata
  Épületgépészet: Hollókövi Zoltán – BORD Építész Stúdió
  Szerkezettervezés: Dezső Zsigmond – Hydrastat Mérnöki Iroda Kft.
  Tájtervezés: Kuhn András – Gardenworks Kft.
  Építtető: PB Invest Kft.