• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A lényeg megőrzése

  Kozmo Hotel és Zoya apartmanszálló, Budapest

  Építészek: Draskóczy Gergely, Mészáros Gabriella
  Szöveg: Tatai Mária
  Fotók: Batár Zsolt

  A pesti nyolcadik kerület egyik meghatározó tere a József körúthoz közeli Horváth Mihály tér. Bár a forgalmas Baross utca kettészeli, ám a több mint 200 éves Szent József templom határozottan megadja a karakterét. Másik jelentős épülete a volt József Telefonközpont tekintélyes tömege, amely a templomra vezető térfalat is adja. A több mint 100 éves ház szerencséje, hogy tömegformáit és homlokzatait 2018 és 2021 között maximális hűséggel restaurálták, ezért továbbra is gazdag építészeti élményt biztosít az arra járóknak. Fő jellemzői a több részre tagolt tömeg – amelynek formálása emberléptékűvé és érdekessé is teszi –, a homlokzatok változatos kialakítása, valamint a rajtuk elhelyezett társművészeti alkotások: domborművek és szobrok. Az épületszárnyak historizáló, vegyes formavilágú stílusa – századeleji, reneszánsz, sőt középkori elemek is felfedezhetők rajtuk – az arányoknak köszönhetően nem zavaró, inkább csak tagol, változatossá tesz. Az egységes megjelenést a körbefutó kétrészes lábazat biztosítja, valamint a helyenként a második emeleti ablakokig is felkúszó kőburkolat, az emeletek meleg színű vöröstégla felülete, illetve a homlokzati elemek gondosan tervezett elrendezése. A fölső fallezárások, ereszmegoldások, attikatagozatok hangsúlyos lezárást adnak, mintegy megkoronázzák az épületet. Mindez az eredeti tervező, Ray Rezső Vilmos és a régi építők érdeme (1910–17), a mostani tervezők pedig – a felületek megtisztításával és a nyílászárók újragyártásával – megtartották az eredeti kinézetet. Az épületet a kommunikációra utaló társművészeti alkotások (a főhomlokzaton Damkó József és Langer Ignác művei láthatók) és díszítőelemek ékesítik, utóbbiak egyfajta korai art deco hangvételt adnak az összképnek. Különösen megkapó a fő kapubejárat oszlopán álló, a belépőket fogadó, postakürtös kisfiú szobra. A műalkotások ma is emlékeztetnek a ház eredeti, lényegében 1999-ig betöltött rendeltetésére és a távközlés századeleji forradalmára.
  A vasbeton tartószerkezet korának nemcsak úttörő megoldása volt, de máig is jól teljesítő terméke. A részben pillérvázas, részben hídszerkezetként is megépült tartóváz hatalmas terek létesítését tette lehetővé. A ma is látható, mesterien felújított lépcsőház 11×50 méteres területe méreteiben és építészeti kialakításában egyaránt lenyűgöző. A szerkezet racionális rendjén belül a belsőt nagy szabadságfokkal lehetett az idők során és most is az aktuális igényekhez igazítani. A tér felőli szárnyakban apartmanszálló kapott helyet, a többiben pedig egy luxushotel rendezkedett be.
  A lényeg megőrzése és visszaadása mellett az elegáns mai belsőépítészeti kialakítás kiemelt minőségű építészeti alkotássá teszi a házat, amely 2022-ben Budapest Építészeti Nívódíja Dicséretben is részesült.

  Felelős tervezők: Draskóczy Gergely, Mészáros Gabriella
  Építészek: Németh Tamás, Mester István
  Statika: Méri Tamás, Neumayer Péter, Salacz Ákos, Vida Kálmán
  Gépészet: András-Tövissi Balázs, Bujtár Gábor, Lucz Attila, Kovács Gyula
  Elektromos tervezés: Rajkai Ferenc
  Szigetelés: Horváth Sándor
  Tűzvédelem: Decsi György
  Víziközmű: Farkas Sándor
  Zajvédelem: Csott Róbert
  Építtető: Zenobia Hungary Kft., MHC Hotel Company Kft.
  Kivitelezők : Codecsa HU Kft., Climava HU Kft., Reticolo Kft., Traboré Design Kft.