• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Egy háztömb, két évtized, három épület

  Barbakán 3, Pécs

  Építész: Keller Ferenc
  Szöveg: Bencze Zoltán
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  A Barbakán Porta fehér cukormázba mártott új épülete tíz lakást és néhány irodát tartalmaz. Egy réges-régen kezdődött beruházás utolsó eleme; arra hivatott, hogy befejezze azt a régi-új lakótömböt, ami Pécs középkori városfalának észak-nyugati sarkánál épült.

  A három épületből álló háztömb a városfal nyugati vonalával szemben alkot térfalat. Nem teljesen párhuzamos azzal, ezáltal teresedést hoz létre és kiharap egy szeletet a valamikori Bosnyák negyednek nevezett városrész zárt sorban összeépült, földszintes házainak szövetéből. A beépítés a környezetéhez képest nagyobb léptékű tömböt alkot, inkább az Ifjúság úti négyemeletes panelekhez és a városfal méreteihez alkalmazkodik.

  A Barbakán Porta építése a történelmi városfal melletti földszintes házak bontásával kezdődött húsz évvel ezelőtt. A három szint magasságot lehetővé tevő új szabályozások városiasabb karaktert irányoztak elő. Ennek jegyében az új beépítések legnagyobb kihívása az lett, hogy a sokféle városi hangulat és több különböző telepítési, tömegformálási mód találkozásában összhangot és új minőséget hozzon létre. Végül a húsz évet átívelő fejlesztés során három különböző épület született, és két építésziroda váltotta egymást. Az első ütemet 1995-ben tervezték (Koch Péter és Karlovecz Zoltán), a második épület a 2000-es évek elején készült el, és 2006-ban elnyerte az Európa legszebb téglaépületének járó díjat. Az utolsó épületet 2015-ben adták át. A két utóbbit (az elsőt Cságoly Ferenccel közösen) Keller Ferenc tervezte.

  Vezető építész: Keller Ferenc ­– Építész Stúdió
  Építész munkatárs: Várkonyi Andrea ­– Építész Stúdió
  Statika: Duga Marcell
  Gépészet: Oltvai András, Oltvai Tamás
  Elektromos tervezés: Garamvölgyi Róbert
  Megbízó: Csizmadia Ferenc – Porta Barbakán Kft.