• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Kisvárosi lépték, nagyvárosi érték

  Városháza, Törökbálint

  Építészek: Keller Ferenc, Láris Barnabás, Szabó Dávid
  Szöveg: Csontó Sándor
  Fotók: Hajdú József

  „Törökbálint megérkezett a 21. századba” – hangzott el az új városháza ünnepélyes átadásán. A város önkormányzata már évtizedek óta tervbe vette, hogy a szétszórtan elhelyezkedő és elavult intézményi helyiségek helyett egyetlen, korszerű helyszínen – költséghatékonyabb működés mellett – tudja szolgálni a lakosságot. A fővárosi agglomeráció dinamikusan fejlődő településén a történelmi hagyományoknak és a szerkezeti adottságoknak köszönhetően eddig nem tudott kialakulni egy valódi intézményi központ, közösségi agóra.
  2015-ben a Modulart Stúdió Keller Ferenc, Láris Barnabás és Szabó Dávid vezető tervezők irányításával első díjat nyert a törökbálinti új városháza tervezésére kiírt építészeti tervpályázaton. A több körös prezentációt és tervellenőri egyeztetéseket követően 2016-ra elkészült az épület kiviteli tervdokumentációja. Az új városháza az önkormányzat háromhektáros telkén – alig egy esztendő alatt – 1,2 milliárd forint önerőből, az Épkar Zrt. és a Zeron Befektető Zrt. kivitelezésében valósult meg, hasznos alapterülete 2470 m².
  „A város házát olyanra kell tervezni, ahol kiismerheti magát az, aki életében először jár benne, de annak sem unalmas, aki nap, mint nap benne dolgozik. Úgy reprezentál, hogy közben mértéktartó és egyben kifejezi a közösség egészséges öntudatát, de nem »kivagyi«” – olvasható a műszaki dokumentációban, amit igazol a helyszíni tapasztalat. A hivatal a város főutcáján, a Munkácsy Mihály utca mentén, a település történelmi központjában helyezkedik el. Az Ófalut hagyományos típusú, az utcára merőleges, oromfalas jellegű, szabadon álló beépítés jellemzi. A tervezők nagyvonalú komponálása maximálisan figyelembe vette ezt az építészeti örökséget, és a folyamatosan fejlődő település igényeivel összekapcsolva egy kisvárosi léptékű, ám látványos városházát eredményezett. A tömegalakítás, a homlokzatok a megszületés pillanatától a helyszín meghatározó térfalaivá és a kisváros élettel teli hátterévé váltak. Az épület minden elemében eredetiséget, frissességet és kortárs építészeti megjelenést mutat. Ez a karakteres, átlátható, letisztult építészeti tömegalakítás jellemző az iroda korábban megvalósult, vagy még tervasztalon várakozó munkáira is, mint például az MLSZ sportcsarnok, a mogyoródi új egészségház, vagy a geszti általános iskola épülete. Maradéktalanul tartják magukat Otto Wagner 120 éves axiómájához: „az építészet több mint »csak« funkcionalista mérnöki alkotómunka.”

  Generáltervező: Modulárt Kft.
  Építész tervezők: Keller Ferenc, Láris Barnabás, Szabó Dávid
  Építész munkatársak: Bors Eszter, Csanádi-Szikszay Györgyi, Fix Dalma, Rónai Titusz, Szák-Kocsis Ákos
  Statika: Honti Gábor
  Talajmechanika: Dr. Móczár Balázs PhD
  Épületgépészet: Lobenvein Zoltán
  Épületvillamosság: Haratik János, Piatkó Tamás
  Épületszerkezet: Szutor Tamás, Kovács Károly Lehel
  Belsőépítészet: Kelemen Csilla
  Környezettervezés: Kontra Dániel
  Vízjáték: Szűcs Sándor
  Beruházó: Törökbálint Város Önkormányzata