• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Nagyopera és hatalmas színház?

  Színházépületek európai összehasonlításban
  DAM, Frankfurt, 2018. március 24. – május 21.

  Szöveg: Beliczay Zsuzsa
  Fotók: DAM

  Milyenek lesznek a jövő színházai? Milyen épület felel majd meg a technikai változásoknak, az egyre szigorodó előírásoknak és a közönség elvárásainak? Frankfurtban komoly vita zajlik a város emblematikus színházépületének felújításáról vagy költöztetéséről. A Deutsches Architekturmuseumban pedig kiállítást rendeztek, hogy közelebb kerüljenek a megoldáshoz.
  Frankfurtban, megnyitása után több mint fél évszázaddal teljes rekonstrukcióra szorul az operaházat és városi színházat is magába foglaló emblematikus üvegépület, a Städtische Bühnen. Felújítás vagy új épület, régi vagy új helyszínen? – erről folyik egy ideje a vita. A városvezetés láthatóan minden eszközzel szeretné elkerülni, hogy az építkezés körül olyan botrány alakuljon ki, mint pár éve a hamburgi Elbphilharmonie (lásd MÉ 2017/3) körül, amit több éves csúszással, az eredeti ár ötszöröséért sikerült végül megépíteni. Ezért a kulturális városvezetés a DAM-mal karöltve kiállítást rendezett az elmúlt évtizedek európai példáiból, megpróbálva ezzel is segíteni az építkezés társadalmasítását és a beruházás elfogadottságát. (A folyamat nem példa nélküli: Frankfurtban hasonló társadalmi vita előzte meg a Städel Museum felújítását a 2010-es évek elején.)
  A tárlat közvetlen apropóját egy tavaly elkészült megvalósíthatósági tanulmány adta. Pontosabban három. A PFP építésziroda a Städtische Bühnen 8 illetve 11 évre szóló felújítására és egy teljesen új épületre is kidolgozott megoldásokat. A tanulmányok legmegdöbbentőbb adata természetesen az ár, illetve hogy a három verzió közt nincs nagyságrendi különbség, mindegyik nagyjából 850 és 890 millió euró közötti költséggel számol. De mi kerül egy felújításon majdnem 900 millió euróba? A kiállítás erre a kérdésre is kitér, hiszen fókuszában a megvalósíthatósági tanulmányok és a frankfurti épületegyüttes építéstörténete állnak.