• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Napvitorlák alatt

  A békásmegyeri piac második üteme

  Építész: Peschka Alfréd
  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  A békásmegyeri piac megújulása 2012-től napirenden volt, az első ütemben megvalósult vásárcsarnokot 2019 tavaszán adták át, és most, két évre rá, elkészült a csarnok mögötti őstermelői piac és közösségi tér is – felüdülésül a bezártságra kényszerülő óbudaiaknak. Az öröm mostanra már hiánytalan: a zárt, fedett csarnoképület, a pavilonokkal szegélyezett nyitott tér, és a kettőt egységesen körbefutó, széles, oszlopos árkádsor a piacműfajának tradicionális, középkori mintáját modernizálja.
  A második ütemre már nyilvánvalóvá lett a tervezés iránya, egy kellemes, tág, sokféle tevékenységre alkalmas, és lehetőség szerint minél kevesebb külső energiát fogyasztó tér született az árkád-öv mögött. Olyasmi, amire minden település lakói vágynak: nyitott, rendezett, de nem túldefiniált, árnyékos és napos egyszerre, vízzel, növényekkel és kültéri bútorokkal, ami hajnaltól akár éjszakáig úgy használható, hogy nem zavarja a városrész nyugalmát. A csarnokból kilépve először a fedett rész alatti őstermelői egység fogad – ez már az első ütem befejezésétől kezdve működött –, széles, egyszerű betonpultokkal és jó arányú közlekedősávokkal. Ezen túl fogad az egész létesítmény tulajdonképpeni lényege és középpontja, egy téglány alakú fedetlen tér, melyet a piac előtti Heltai tértől csupán a könnyed oszlopsor választ el, mintegy kaput nyitva a városrész felé. A körbefutó árkádsor alatt kisebb üzletek, kávézók, lángossütők, tejbolt, pékség fonja körbe a szabad teret, az ezek összefogó lapostetőt egy széles zöldsáv, illetve napelemek sora foglalja el.
   
   

  Generáltervező: Óbuda Építész Stúdió Kft.
  Építtető: Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat
  Lebonyolító: Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft.
  Kivitelező: Market Építő Zrt.
  Felelős tervező: Peschka Alfréd
  Építészek: Csernik Tamás, Egervári Tímea, Fazekas Artúr
  Projektigazgató: Miklóshalmi Zsolt
  Építész munkatársak: Banitz László, Csáki Nóra, Galambos Péter, Göbölös Anett, Korcsák Jeliszej, Lukács-Nagy Ádám, Márkus Péter, Szabó Dávid, Szűcs Tamás
  Kert és környezettervezés: Mohácsi Sándor, Takács Dániel – S73 Kft.
  Tartószerkezetek: Vértesy Tamás
  Épületszerkezetek: Horváth Sándor, Schreiber Gábor – Pataky és Horváth Építésziroda Kft.
  Épületgépészet: Pavlics György – PPR Plan Kft.
  Épületvillamosság: Kun Gábor, Szalai Viktor – Hungaroprojekt Kft.
  Tűzvédelem: Takács Lajos, Brindzik Orsolya – Takács-Tetra Kft.
  Akusztika, környezetvédelem: Csott Róbert – Apszis 95 Kft.
  Akadálymentesítés: Parti Mónika – Rehabexpert Kft.
  Piactechnológia: Kuruczné Szabolcs Gizella – Design Studio Kft.
  Közlekedés, forgalomtechnika: Ötvös Zsuzsanna