• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Optimalizált alakváltoztató

  Energiaház, Paks

  Építész: ifj. Kistelegdi István
  Szöveg: Bán Dávid
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  Egy bemutatóháznak önmagában is mintaértékűnek kell lennie. Ebből indult ki ifj. Kistelegdi István, amikor elkészítette harmadik energiadesign épületét Pakson. Játékosan variálható, építőkockaszerű, alapformákkal operáló háza komplex energetikai szimulációk eredménye lett.

  Csukás István közismert gyerekmese-sorozatának történetei kezdődnek úgy, hogy Pom Pomot „igazán senki sem ismeri, mert egyszer ilyen, egyszer olyan, bámulatosan tudja változtatni alakját”. Mindez igaz a paksi Forráspont Energiaházra is, amely egyszer ilyen, egyszer olyan, bámulatosan tudja változtatni az alakját aszerint, hogy tél van vagy nyár, hogy kiállítást rendeznek-e benne, vagy éppen „hétköznapi” módon üzemel. Egyszer sárga, máskor fehér, vagy éppen fele részben üvegezett, máskor pedig megnyúlik, fehér, sárga és üvegezett egyszerre.

  Kistelegdi István Pakson valósította meg harmadik energiadesign épületét, amely az előző kettőhöz hasonlóan, szintén egy adott problematikára keresi a kísérleti választ: hogyan lehet variánsokkal tömegformát kialakítani? Az épület az igények és az évszakok energiaszükséglete szerint könnyedén változtatható – innen a csiki-csuki rendszerű bámulatos alakváltoztató képessége. Kistelegdi az éghajlati körülményekre és az ezekhez kacsolódó energiahasználatra koncentráló müncheni Thomas Herzog építész és Gerhard Hausladen épületgépész munkásságának ihletésére kezdett el foglalkozni a minden szempontot figyelembe vevő, ökohatékony épületek komplex klimatikai és energetikai szimulációjával. A tervezés során a geometria, a tájolás, a tömegforma képzés, az anyagok, szerkezetek, üvegezési arány, a fény, a hő és a légáramlatok figyelembe vételével komplex szimulációkat végez el, melyekben fontos szerep jut az időnek is. Más szóval a megtervezendő épületet nem egy adott állapotra, hanem az év teljes körforgásának időjárási viszonyaira, klimatikus változásaira modellezi le.

  Vezető építész: ifj. Prof. Dr. Kistelegdi István DLA, PhD – Kistelegdi 2008 Kft.
  Építész munkatárs: Baranyai Bálint PhD
  Statika: Sándor Zsolt – M Mérnöki Iroda
  Gépészet: Vígh Szabolcs – Pincestúdió Kft.
  Villamos tervezés: ifj. Sass Gyula – Akvila-S Kft.
  Közmű: Dittrich Ernő – Hidroconsulting Kft.
  Úttervező: Molnár István – Viaprodukt Kft.
  Beruházó: Aktív Energia Egyesület