Összefonódó gesztusok

Szent II. János Pál pápa templom, Páty

Építész: Gutowski Robert
Szöveg: Kiss Tamás
Fotók: Bujnovszky Tamás

A Pest megyei Pátyon az 1990-es évek elejétől gyorsan gyarapodó katolikus közösségben az ezredforduló küszöbén fogalmazódott meg egy saját templom építésének igénye. A 2000-ben megtartott alapkőletételt követő tervezési, és 2006-ban kezdődő építési munkák eredményeképpen a felszentelésre 2019-ben került sor.
A templom a település középpontjában lévő, az utóbbi évtizedekben kialakult kertvárosias, családi házakkal övezett, lankás területre épült fel. Kompozíciója a domborzatra is reagáló kiegyensúlyozott megjelenést mutat. Noha a mérete jókora, mégsem hat nyomasztóan a környezetében. Alacsony, rusztikus nyers téglával burkolt, szakaszosan áttört kerítésfalaival az erődtemplomokhoz hasonló biztonságot sugall. Feltáruló, folyamatosan emelkedő épülettömege a bensőséges meghívás gesztusát mutatja az érkezőnek.
Az alaprajz külső ívén álló torony megformálása szoborszerű, tekintélyes mérete dacára, az ég felé keskenyedő formája és áttört nyílásai – melyek öt harang lakhelyéül szolgálnak – révén filigrán, karakteres eleme a teljes architektúrának. A templom alaprajza a tervezői koncepciónak köszönhetően vallástörténeti szimbolikával bír: a kert és a templomtér megtört tengelyének vonala a megtört test középkori metaforája. Az épület magjába helyezett liturgikus térhez rendezvény- és közösségi tér, konyha, vendégszoba, plébániai iroda, paplak, illetve járulékos funkciójú helyiségek kapcsolódnak.

 
 
Felelős tervező: Gutowski Robert (Robert Gutowski Architects)
Építészet és belsőépítészet: Boczkó Ákos, Bollók Gáspár, Dely-Steindl Barnabás, Kovács Hunor László, Kövér István, Révai Attila, Szokolay Béla Ákos
Statika: Klopka Zoltán
Ötvösművész: Ozsvári Csaba+
Szobrász: Böjte Horváth István
Kertépítészet: Páll Attila
Épületgépészet: Lantos András
Épületvillamosság: Sándor Gáspár
Tűzvédelem: Mészáros János
Megbízó: Székesfehérvári Egyházmegye, Spányi Antal megyéspüspök
A templomépítésben részt vett a teljes közösség