• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Összefonódó gesztusok

  Szent II. János Pál pápa templom, Páty

  Építész: Gutowski Robert
  Szöveg: Kiss Tamás
  Fotók: Bujnovszky Tamás

  A Pest megyei Pátyon az 1990-es évek elejétől gyorsan gyarapodó katolikus közösségben az ezredforduló küszöbén fogalmazódott meg egy saját templom építésének igénye. A 2000-ben megtartott alapkőletételt követő tervezési, és 2006-ban kezdődő építési munkák eredményeképpen a felszentelésre 2019-ben került sor.
  A templom a település középpontjában lévő, az utóbbi évtizedekben kialakult kertvárosias, családi házakkal övezett, lankás területre épült fel. Kompozíciója a domborzatra is reagáló kiegyensúlyozott megjelenést mutat. Noha a mérete jókora, mégsem hat nyomasztóan a környezetében. Alacsony, rusztikus nyers téglával burkolt, szakaszosan áttört kerítésfalaival az erődtemplomokhoz hasonló biztonságot sugall. Feltáruló, folyamatosan emelkedő épülettömege a bensőséges meghívás gesztusát mutatja az érkezőnek.
  Az alaprajz külső ívén álló torony megformálása szoborszerű, tekintélyes mérete dacára, az ég felé keskenyedő formája és áttört nyílásai – melyek öt harang lakhelyéül szolgálnak – révén filigrán, karakteres eleme a teljes architektúrának. A templom alaprajza a tervezői koncepciónak köszönhetően vallástörténeti szimbolikával bír: a kert és a templomtér megtört tengelyének vonala a megtört test középkori metaforája. Az épület magjába helyezett liturgikus térhez rendezvény- és közösségi tér, konyha, vendégszoba, plébániai iroda, paplak, illetve járulékos funkciójú helyiségek kapcsolódnak.

   
   
  Felelős tervező: Gutowski Robert (Robert Gutowski Architects)
  Építészet és belsőépítészet: Boczkó Ákos, Bollók Gáspár, Dely-Steindl Barnabás, Kovács Hunor László, Kövér István, Révai Attila, Szokolay Béla Ákos
  Statika: Klopka Zoltán
  Ötvösművész: Ozsvári Csaba+
  Szobrász: Böjte Horváth István
  Kertépítészet: Páll Attila
  Épületgépészet: Lantos András
  Épületvillamosság: Sándor Gáspár
  Tűzvédelem: Mészáros János
  Megbízó: Székesfehérvári Egyházmegye, Spányi Antal megyéspüspök
  A templomépítésben részt vett a teljes közösség