• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Rejtett szimbiózis

  Benczúr 11 iroda- és lakóház, Budapest

  Építészek: Nagy Péter, Németh Tamás
  Szöveg: Debreczeni Péter
  Fotók: Réthey-Prikkel Tamás

  Budapest legnagyobb értékei közé egységes historizáló városképe és mégis változatos városi szerkezete. A mai építészek számára ezek az értékek gyakran komoly tervezési korlátokat jelentenek, főleg akkor, ha egy értékesítést megcélzó társasház tervezésével vannak megbízva ebben a városi szövetben. A beruházó gyakran másodlagosnak érzi a városkép adottságait, olcsó, előregyártott kivitelezési eljárásokat részesít előnyben, erősítve azt a közhelyet, hogy a modern/kortárs építészet csak a környezetére érzéketlen, ráadásul gyorsan avuló épületeket tud produkálni. A Benczúr utcai lakó- és irodaház az előbbiekkel szemben arra példa, hogy az ingatlanfejlesztéseket lehet méltó, értékteremtő módon megvalósítani, megtalálva az új épület és környezete egyensúlyát.
  A Benczúr utca 11 bonyolult városi helyzete mellett számos építészettörténelmi réteget is hordoz. Az első épületet Hild József tervezte ide, majd ennek a helyére Schulek Frigyes építtetett saját családjának nyaralót 1879-ben. A ma látható ház nagy része 1896-ban épült, vélhetően Quittner Zsigmond vagy Freund Vilmos volt a tervezője. A beruházó Pannon Nyugdíjpénztár saját irodáit és befektetésként értékesíthető lakásokat kívánt itt kialakítani. A tervezéssel megbízott TNA Stúdió Kft. (Nagy Péter, Németh Tamás, Papp Glória, Fehér Zsombor) azt a feladatot kapta, hogy a meglévő épületből kiindulva magas színvonalú lakó- és reprezentatív irodafunkciót magában foglaló épületet alakítson ki. A tervezők igyekeztek a kötöttségeket inkább előnnyé formálni, és ezzel sikerült egy minden dimenziójában átgondolt, racionális, mégis egyedi választ adniuk. A telepítési adottsághoz alkalmazkodva, az új lakóház a zártsorú épület udvari szárnyának helyére került, oly módon, hogy az új épületek csak a földszinten és az alagsorban vannak összekötve, ezzel szabadon álló toronyszerű lakóházakat jöttek létre. Ez a megoldás az épületegyüttes egyik legfontosabb szervezőelve, olyan építészeti eszközrendszert biztosított, amivel a tervezők képesek volt egy szűk, körülépített városi telken is zöldövezeti érzetet keltő lakásokat létrehozni.
  Az új részek formailag radikálisan eltérnek a historizáló épülettől, szalagos üvegerkélyük látványos ellentétben van a hagyományos homlokzattal, szándékosan kerülve a historizálást. Viszont ez az ellentét nem harsány, inkább alkalmazkodik a régi épülethez. Az átgondolt telepítés léptékükben arányos tömböket eredményezett, a finoman formált homlokzat színben pedig azonosul a régihez. A tornyok eltérő magasságú, ívesen formált tömegek, az emeleteken lévő lakások ablaktalan belső lépcsőn, és liften érhetők el. A lakások változatos alapterületűek és elrendezésűek, az adottságokból a tervezők igyekeztek minél inkább privát, de jól benapozott kilátással rendelkező lakóegységeket kihozni. A toronyszerű telepítés lehetővé tette, hogy minden lakás használható, jó adottságú erkélyeket kapjon, megfelelő mennyiségű fénnyel és kilátással. A szalagos üvegerkély az épületegyüttes minden új részén megjelenik, formailag összefonja és tovább erősíti a különálló épület jelleget.
  Az építészeti minőség mellett a ház gépészetileg is magas színvonalat képvisel, levegő-vizes hőszivattyús fűtés-hűtési rendszert alkalmaztak a lakásoknál, az irodákban pedig hővisszanyerős szellőztetés történik, s mindezt sikerült diszkrét módon elrejteni, összehangolva az épülettel.

  Építtető: Pannónia Nyugdíjpénztár
  Projektmenedzsment: Csuhay Attila – GPM Kft.
  Felelős tervezők: Nagy Péter, Németh Tamás, Papp Glória, Fehér Zsombor – TNA Studio Kft.
  Művészettörténész: Bor Ferenc – Hild-Ybl Építéstörténeti és Műemléki Kft.
  Kertépítészet: Massány Edina – Open Air Design Kft.
  Tartószerkezet: Lengyel Tamás – Nazca Kft., Manninger Marcell – Kokopelli Kft.
  Épületgépészet: Léderer György – Flottbau Bt.
  Épületvillamosság: Rajkai Ferenc – HPM Mérnökiroda Kft.
  Tűzvédelem: Szöllősi Levente – Fire-Med Bt.
  Akusztika: Kvojka Ferenc – Prevenció Kft., Csott Róbert – ’95 Apszis Bt.
  Közlekedés: Horváth Adrien – Horváth Projekt Mérnökiroda Kft.
  Környezetvédelem: Weiner László – Toppedion Kft.
  Épületszerkezetek: Czégeni Csaba – Balaterv Bt.