Táji vetület, geometrikus forma

Kis-Balaton Látogatóközpont, Keszthely-Fenékpuszta

Építész: Vasáros Zsolt
Szöveg: Vukoszávlyev Zorán
Fotó: Takáts Bendegúz

A Kis-Balaton Látogatóközpont létesítése a természetvédelmi-kultúrparkok megépítésére rendelkezésre álló források felhasználásán túl nagy jelentőséggel bír. A hazai turizmus „újra-fellendítésében” is szerepet játszik a helyi specifikus történetet mesélő, kötődést biztosító, rejtetten tanító figyelemfelhívást közvetítő helyek létesítése. Az urbanizációs-kultivációs kényszer és a fenntartható természeti-táji környezet között feszülő, ma már közismert ellentétből az (utóbbi érdekében) megteremtett új egyensúly elérése mindannyiunk érdeke. Az utóbbi évtizedek rohamos IT-fejlődése mellett már újabb kihívásokkal is szembesülnie kell egy ilyen helynek: fenntartani a választás szabadságát a virtuálisan megélhető élmény és a valódi tényszerűen megtapasztalható hatások között. Láthatóan nem kis elvárásokkal megyünk hát neki családostul a Vasáros Zsolt és tervezőcsapata által materializált látogatóközpontnak, amely idén nyár végén nyitotta meg kapuit. Az intézmény területi diszpozíciójának meghatározója a közeli Fekete István emlékhely, a Matula-pákászkunyhó léte – természetesen a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkigazgatóság ingatlanterületén. Keszthelytől délre, a római kori és keresztény templom romokról ismert (egykori Festetics-major) Fenékpuszta közvetlen szomszédságában lévő ipartelepi ház-szórvány adja a mérnöki létesítmény telepítési környezetét. Ma már szinte történetinek mondható gépszín-telep mellett és az egykor kiszolgáló lakóházak között rövid úton érhető el a telep végében álló központ, melynek korábbi eleme a kutatóház markáns (sajnos a képet is valóságában igen meghatározó) házszerű háza. De mögötte, a rendezettebb környezetkultúrával kezelt park(oló)felület mentén húzódik az új létesítmény – az épített környezet utolsó eleme, amely formálásával mutatja a táji környezethez kötődő viszonyát. Az alapállást a tervezők koncepciózusan meghatározták a természet „motívumai” mentén formálódó házzal.

 

Generáltervező: Narmer Építészeti Stúdió
Felelős tervező: Vasáros Zsolt DLA
Építészek: Bandur Juhász Emőke, Eiszrich Ágnes, Kováts Petra, Kőnig Anna, Megyesi Zsolt, Nagy Gábor, Sasvári Áron, Somlai Anikó, Vasáros-Lévai Melinda
Projektmenedzsment: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Közmű: Tászler László – Tónus Építész és Mérnöki Tervező Kft. (eng. terv), Bíró Attila – Kész Közmű és Energetikai Tervező Kft. (kiviteli terv)
Tartószerkezetek: Blasius Norbert – X-pol Kft. (eng. Terv), Szabóné Fischer Zsuzsanna – Alapkő Kft. (kiviteli terv)
Épületvillamosság: Nyári Ilona – Libella Lux Kft. (eng. terv), Peták András – V.A.-IQ Kft. (kiviteli terv)
Épületgépészet: Makáry Csaba, Mottl Tamás, Kalmár Zoltán – Agorex Kft.
Tűzvédelem: Horváth István (eng. terv), Brindzik Orsolya – Pentamer Kft. (kiviteli terv)
Közlekedés: Balogh Balázs – Koloroptika Bt.
Akadálymentesítés: Kormányos Anna
Kert- és tájépítészet: Müller Krisztina – NAPkert-bioFÉNY Bt.
Zaj- és rezgésvédelem: Borbás László – Arcticus Bt.
Konyhatechnológia: Kaszab Piroska – Multi Konyha
Geotechnika: Válinth Attila – Geovál Kft.
Biztonság- és egészségvédelem: Köbl Gábor – Köbly Safety Kft.
Tudományos és kiállítási szaktanácsadók: Fejes Éva, dr. Kopek Annamária, Kovács Zoltán, Puskás Zoltán, Somlai Szilárd, Szinai Péter