• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Tér-kultúra

  Csillagerőd, Komárom

  Építész: Mányi István
  Szöveg: Kiss Tamás
  Fotók: Hajdú József

  Ez év őszétől tekinthető meg a Liget Projekt egyetlen nem fővárosi kiállítóhelye: a komáromi Csillagerőd. Az eredetileg hadi célokat szolgált, felújított épületkomplexumban mintegy 300 darabból álló, antik, középkori és reneszánsz műveket magába foglaló gipszmásolati gyűjtemény nyert elhelyezést. A komáromi Csillagerőd 1850 és 1870 között nyerte el azt az állapotát, amelyből a mostani rekonstrukció kiindult. Építése idején az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legjelentősebb erődrendszerének számított, de védelmi jelentőségének csökkenésével és a haditechnika fejlődésével igen hamar korszerűtlenné vált. Kiállítótérként történő újrahasznosításához fel kellett számolni az épületben fennálló szélsőséges állapotokat.
  Az épület három részből áll: a csillag alakú, olaszbástyás külső védelmi gyűrűből, a Duna felé némileg megnyíló, C-alaprajzú belső erődből, valamint az új központi csarnoképületből. A megérkezés tengelye egy negyedkörív alaprajzú bástyának vezet, itt az erőd felnyílik, s rövidesen az íves épülettömeg szájánál találjuk magunkat. A bástya mögött magasodik az új csarnok rejtélyes tömbje, és megpillantjuk a kerítőfalak és az erőd végfalai közé beépített új épületrészek magasítását, melyek megkoronázzák az eredeti téglafalat. Az új épülettömeg éles gerinceivel reflektál a kváderkő erődfalak szintén éles sarokképzéseire.
  A tengelyből kitérve, egy kortárs fémráccsal határolt üvegdobozon keresztül lépünk az új épületrész előcsarnokába. Az előcsarnokban állva egy tágas, megtört tengelyű, hosszú légtér csuklópontjában találjuk magunkat, annak megannyi impulzusával. Balra fordulva a pénztár és ruhatár rozsdabarna, térben úszó dobozként megjelenő tömbje fogad, jobbra a Colleoni Csarnok terébe nyíló jókora hasítékon keresztül pillantjuk meg a lentebbi szinteken álló alkotások egy kivágás-szerű részletét. A látványok lassú, fokozatos feltárulása állandóan fenntartja a nézői kíváncsiságot. A kiállítás elrendezése izgalmas átlátásokkal reagál a kivételes téri adottságokra. A Csillagerőd felújításával létrehozott kulturális létesítmény egy nagyszerűen sikerült, kettős értékmentés példája. Egyfelől megmenekült az enyészettől épített örökségünk régóta kallódó darabja, másfelől egy jobb sorsra érdemes szoborgyűjtemény méltó, magas minőségű építészeti keretet kapott.

  Vezető tervező: Mányi István – Mányi Stúdió Kft.
  Építészek: Kardos Gábor, Szontágh Zsófia Réka, Mányi Dániel, Németh Krisztina, Perge Ákos – Mányi Stúdió Kft.
  Belsőépítészet: Gergely László, Zobor László – Studio G. Bt.
  Statika: Szabó Lajos, Molnár István, Schnieder László – Du-Plan Kft.
  Gépészet: Szigyártó Gábor, Pitkó Attila, Tóbiás Lajos – Smg-Sisu Kft.
  Elektromos tervezés: Kapitor György, Aranyos Zsolt – Smg-Sisu Kft.
  IT technológia: Csányi István – Kvinterv Kft.
  Konyhatechnológia: Kuruczné Gizella – Design Studio Kft.
  Felvonó: Tóth Miklós – TM-Lift Kft., Wölfl Richárd
  Tűzvédelem: Venczel Sándor† – Tűz-Ért-Ő Bt.
  Környezet: Torma Sarolta, Andor Anikó, Zsovák Ildikó, Szűz Attila, Thurnay Júlia Anna – LAND-A Kft.
  Út: Rhorer Ádám – Közlekedés Kft.
  Épületszerkezeti részlettervek: Barta Ferenc – Barta Építésziroda Kft.
  Szigeteléstechnika: Vaszari Miklós – Méhes Renoszig Kft.
  Tudományos dokumentáció: Kralovánszky Réka, Szabó Zoltán – SZAKRA Kft.
  Látszóbeton: Kapu László
  Lebonyolítás: Bajzik Zsófia, Földes Barbara, Hőnich István – Liget Zrt.; Kőszegi Antal – Szépművészeti Múzeum; Sándor Pál, Tasi Andrea – FŐBER Kft.
  Kivitelezés: FÉSZ Zrt., Épkar Zrt.
  Restaurátorok: Czifrák László – Consall Team Kft., Csányi Szabolcs; Zágoni Péter, Kóbor Zsolt – Artárium Stúdió Kft.; Kovács Attila