• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Polgári tisztesség és jómód

  Szálloda a Hajós-korzón

  A pesti belső kerületek a rendszerváltás óta olyan átalakuláson mennek keresztül, amely – az építészeti környezet látványos változása híján – ritkán ötlik a szemünkbe. Terézváros lakossága az elmúlt két évtizedben harmadával csökkent. A népesség fogyása sokszor lakáson belül megy végbe, a gyermekes családok elvágynak innen, az idősek egyedül maradnak, vagy a helyükre érkező urbánus ifjak nyitják össze a valaha leválasztott lakásokat.

  A jobb helyeken azonban egész házak is lakók nélkül maradnak: bérirodaházak, bankszékházak, hotelek nyílnak. A gyalogossá tett Hajós utca egyik épületében Halmos András építész a belvárosi átalakulásokra jellemző, mégis egyedi programot kapott. Az épületből olyan szállodát kellett alakítani, amelyben elsősorban az építtető fogászati kezelésére járó külföldi vendégek elszállásolása oldható meg. Fő követelmény volt a kényelem és nyugalom mellett a diszkréció, háttérbe szorult a reprezentativitás és a közösségi kapcsolatok ápolása.

  Az előkép itt is inkább egy jobb bérház, mintsem egy századfordulós szálloda lehetett. A szűk udvar – ilyen sok van a Terézvárosban, különösen a kicsiny saroktelkeken – még szűkebbé válik az emeletráépítéssel és a lift elhelyezésével. Az apartmanok némelyike is kénytelen elszenvedni a pesti bérház hagyományos átkait, hiszen egyetlen ablaka a függőfolyosóra tekint. Szoba-arányú terek, zegzugos folyosók: aki otthonos volt valaha pesti gangos bérházban, az a Hotel Opera Gardenben is jól ellenne. Az építészek mellett Sáfrány Csilla és Vörös Virág belsőépítészek kezét dicséri, ahogy a századforduló bécsi szecessziójából mentett stukkók és kovácsoltvas korlátok mai nemes anyagokkal, amerikai áthallásokkal sosemvolt ezredvégi „pesti art deco”-vá nemesülnek.

  Dr. Szabó Julianna

  Építész tervezõ / architect: Halmos András

  Belsőépítészet / interior design: Vörös Virág

  Statika / structure: Halmos András, Fekete Balázs

  Építész munkatársak / fellow architects: Náray Katalin, Tóth Barbara, Palotay Gergő

  Gépészet / installation: Csanád Bálint

  Elektromos tervezés / electrical engineering: Halmos Imre

  Konyhatechnológia / kitchen technology: Rátonyi Árpád