• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A design jegyében

  Magyar Formatervezési Díj 2009, INDEX: Award 2007

  "SEEYOU" síremlék, alkotó: Kucsera Péter, Mauer-Klimes Ákos / IVANKA

  A Design Terminál Nonprofit Kft. a Magyar Formatervezési Tanács védnökségével 2009. október 2-11. között hatodik alkalommal rendezte meg a Design Hét Budapest című eseménysorozatot, aktuálisan a Kreativitás és Innováció Európai Éve programjának hivatalos részeként. Ennek megfelelően az idei eseménysor a kreatív energiák tematika köré szerveződött, amelyben kitüntetett figyelmet kapott az alkotói kreativitás, valamint a tudás alapú termékek és szolgáltatások, az új generációs anyagok és a XXI. századi technológiák. Napjainkra a design egyértelműen kulcsfontosságú kreatív iparággá fejlődött, s jövőnk egyik legfontosabb művészeti-tudományos-technikai területe.

  A designszakma legrangosabb hazai kitüntetését, 30. évfordulóját ünneplő a Magyar Formatervezési Díjat idén hat díjazott és négy különdíjas vette át október 5-én az Iparművészeti Múzeumban. Termék kategóriában a Je Suis Belle (Dévényi Dalma és Kiss Tibor) 2009/2010-es őszi-téli kollekciója és Bendzsel Tamás (Mediso Kft.) AnyScan orvosi berendezése, vizuális kommunikáció kategóriában Kiss Zsombor Krisztián Merész Fotó arculata, terv kategóriában Lenkei Balázs eScart elektromos közlekedő és szállító eszköze, diákmunka kategóriában Nagy Krisztina játékos eszközkészlete és Görömbei Luca építészeti üvegelemei részesültek díjazásban. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium különdíját Kucsera Péter és Maurer-Klimes Ákos (IVANKA) „SEEYOU” síremléke, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Kulturális szakállamtitkárságának különdíját Kovács György Bőrkesztyű arculata és csomagolása, a Magyar Formatervezési Tanács különdíját Illésy Lenke Ille-Olla kismamaruházata, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal különdíját Voloscsuk András (Corvus Aircraft Kft.) Corvus Racer 540 egyszemélyes műrepülője kapta.

  2009/2010 szi-téli kollekció, alkotó: Je Suis Belle / Dévényi Dalma, Kiss Tibor

  A formatervezési díjasok széles tematikai skálája mellett 2009-ben első alkalommal kiosztott Design Management Díjjal az alapítók olyan hazai vállalkozásoknak és intézményeknek a bemutatását és elismerését tűzték célul, akik a designt stratégiailag alkalmazzák, és szakszerűen veszik igénybe a szervezet céljainak eléréséhez. Vállalati szinten a TUNGSRAM Schreder Zrt. elismerését többek között az indokolta, hogy belső designereket és külső designer stúdiókat is foglalkoztat a tudatos formatervezési stratégia jegyében. A Műcsarnok az intézményi kategóriában bizonyult a legjobbnak, azáltal, hogy az Ernst Múzeumot és a Dorottya Galériát úgy integrálták az intézmény arculatába, hogy az eltérő pozícionálású szervezetek karaktere a designban is érvényesüljön.

  A Dán Királyság által alapított és kétévente Koppenhágában kiosztott INDEX: Award az egyik legjelentősebb formatervezési díj a világon. Az elismerést öt kategóriában ítélik oda: test, otthon, munka, játék, közösség és közönségdíj. Az INDEX: Award-ot életminőség-központú designszemlélete különbözteti meg a többi szakmai díjtól. Az INDEX: szervezői a nyitott, horizontális, az egyes formatervezési kategóriák és iparágak határait átlépő gondolkodásmódot értékelik a pályamunkák kiválasztásánál. A Dán Nagykövetség és a Dán Kulturális Intézet szervezésében a Design Hétre Budapestre érkezett vándorkiállítás a 2007-ben nyertes hat alkotást prezentálta.

  Pálinkás Edit