• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A lajtorja első foka

  Krematórium, Nagytétény

  Építész: Puskás Péter
  Szöveg: Török Szabolcs Bence
  Fotók: Hajdú József

  krematorium1

  A halottak hamvasztással történő temetése nem csak az ókori római birodalomban vagy a buddhista világ területein, hanem napjaink keresztény gyökerű Európájában is a leggyakoribb temetkezési módnak számít. A hamvasztásos eljárás 20. századi elterjedésében éppúgy szerepet játszottak higiéniai, anyagi és helytakarékossági szempontok, ahogy a társadalmi hozzáállás hangsúlyainak megváltozása. E tényezők a frissen átadott nagytétényi krematórium létrejötte számára is egy lényeges alaphelyzetet teremtettek.
  A lakóterületektől távol eső, ugyanakkor jól megközelíthető terület az M6-os autópálya és egy javarészt vegyipari üzemekből álló ipari park közé ékelődik. Egészségügyi és települési „közérzet” szempontjából persze ideális a helyválasztás, de fölmerül a kérdés: van-e releváns építészeti eszköztár és viszonyulás, mely alkalmas ebben a környezetben arra, hogy méltó helyszínt biztosítson az elbúcsúzásnak? Vajon alkalmas lehet-e egy krematórium arra, hogy – valamelyest pótolva a temetői ravatalozó hagyományos szerepét – megteremtse a test tiszteletét, és méltó lehetőséget adjon az elhunyt személy emléke felidézésének, a gyásznak és meghitt elmélkedésnek?
  A Budapest határában létrejött intézmény, a Puskás Péter által tervezett krematórium pozitív és örömteli válaszokat ad a feltett kérdésekre. Az épület architektúrája egyszerű, semleges fehér tömegek kompozíciója, melynek apró mozdulatai, tömeg- és részletképzése egyértelműen megkülönböztetik azt a környező ipari létesítményektől. Az épület dombszerű kiemelése, a finoman „elrontott” szimmetrikus szerkesztettség és a ház tömegarányai összességében szakrális tartalmat sugároznak. Ezen érzet egyik fő letéteményese az épület tengelyében elhelyezett, téglalap alakú lyukakkal áttört torony, melyet „Jákob lajtorjájaként” prezentálnak.

  Építészet: Műépítész Kft.
  Vezető építész tervező: Puskás Péter
  Építész tervezők: M.Bacskai Andrea, Brózsely József, Morvai Dávid
  Belsőépítészet: Puskás Péter, Brózsely József
  Tartószerkezet: Kerényi László
  Elektromosság: Münnich Gábor – Fényesvölgy Kft.
  Gépészet: Barta Ervin KLF – Energo Kft.
  Külső közmű: Kádár László Kádár – Komplex Kft.
  Külső elektromosság: Béki Zoltán – Tromos E Bt.
  Közlekedés: Visnyei Ilona – Via-Comp Kft.
  Kertészet: Sági Ilona – Vár-Kert Kft.
  Megbízó: Adytum Kft.