• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A megtalált folytonosság

  Agora, Szolnok, Aba-Novák Kulturális Központ bővítése

  Építészek: Deák László, Álmosdi Árpád, Csendes Monika
  Szöveg: Masznyik Csaba
  Fotók: Álmosdi Donát, Álmosdi Árpád

  szolnok1

  A komplex funkciót ellátó művelődési házak építési, felújítási programja, az Agóra néhány fontos állomását az elmúlt másfél évben bemutattuk lapunkban. Néhány hete készült el a program soron következő eredménye, a város művelődési házának bővítésével létrejött Szolnoki Agóra.
  „A mai városnak nincs is semmi köze a régihez. Hiteles adatok szerint tízszer pusztult el ellenséges dúlás következtében. De legszörnyűbb volt tizenegyedik pusztulása, amely teljesen elsodorta a földszínéről. 1739. év március 12-én rettenetes ciklon dühöngött keresztül a (Rákóczi-szabadságharc utáni) romjaiból alig két évtizeddel előbb kiemelkedő városon. Egykorú leírás szerint tűz is ütött ki, ami a szélviharral együtt megsemmisített mindent. Még élő fa sem maradt a földben. A Tiszán fekvő fenyőszálakat is szétszórta, a hidat is feltépte az orkán s elpusztította a tűz. Csak az akkor felépített templom és a szerzetesi kolostor kerülte el az enyészetet, amit elszigeteltségének köszönhetett, mert az akkori város nem terjedt a vártól a mai piactérnél tovább. E szörnyű pusztítás semmisített meg minden régi emléket, ez enyésztette el a város régi értékes iratait.” (Dr. Vörös István, 1926.) Apokalipszis anno.
  A hely vitalitását, közlekedési, ipari és mezőgazdasági potenciáljának erejét érzékelteti, hogy még ebből a hamuból is felépült az első világháborúig egy harmincezres város, mely a román megszállást (1919) követő húsz évben, további szerves fejlődéssel még tízezer lakossal gyarapodott. A második világháború végének felszabadító hadműveletei során Szolnok is kiemelt célpontnak számított, az amerikai és brit bombázások hatalmas károkat okoztak. Az 1949-es népességi adat 34 ezer, 1960-ban viszont minden eddiginél nagyobb, 48 ezer, mely 1990-ig 79 ezerig nőtt. Ez a folyamatos gyarapodás nem volt természetes folyamat: egy szocialista város felépítése volt a cél, melynek új központját is – a régi, egykori piactérből kialakult hosszúkás, 19. századi főtér szomszédságában, egy falusias városrész szanálásával – hasonlóan mesterséges módon hozták létre a hatvanas évek közepétől kezdődően.

  Generáltervező: Ártér Építészműterem
  Felelős tervező: Álmosdi Árpád
  Építészek: Álmosdi Árpád, Csendes Monika, Károly Ferenc, Házi Zsuzsanna, Mészáros Nóra, Pölös István, Ilyés Marianna, Tarján Gábor
  Belsőépítészet: Csendes Monika, Mészáros Nóra, Álmosdi Árpád, Kovács József Gábor
  Köztéri szobor: Szabó György szobrászművész
  Statika: Erdei György – Erdei Kft., Bózsvári István, Gyalai Tibor – Bitex Kft.
  Gépészet: Nagy Attila – Kermad Kft.
  Villamosság: Nagy Attila, Kókai Lili, Schwarzenberger Antal – Rekonterv Kft.
  Épületszerkezetek: Barta Ferenc, Frey Lajos – Barta és Társai 03 Kft.
  Akusztika: Csott Róbert
  Közmű: Erdeiné Csontos Margit, Mészáros Lajos – Lépték 99 Kft.
  Bútorok: Andrási Csaba – Garzon Bútor Kft.
  Megbízó: Szolnok MJV Önkormányzata
  Kivitelező: Bau-Komplex Kft. Bajzáth Béla ügyvezető; Serfőző Antal és Madarasi Gyula művezetők

  A torony tervezői:

  Építészet: Kövér István, Révai Attila – ARCHAI Építész Kft.
  Tartószerkezet: Bózsvári István – BITEX-95 Bt.
  Épületvillamosság: Nagy Attila – Rekonterv Kft.
  Csőharang: Kapui Gyula – Bimm-Bamm Csoport