• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A tájba vetett bizalom

  Családi ház, Pozsony-Čunovo

  Építészek: Peter Jurkovič, Lukáš Kordík, Števo Polakovič
  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: Peter Jurkovič

  pozsony1

  Kis ház, kis telek, elfogadható áron: ez volt az építészek célja, amikor Pozsony egyik kertvárosi részébe, Čunovo (a valamikori Dunacsún) egyik telkére a megbízójának mindössze 85 négyzetméternyi összterületű lakóházat terveztek. Ennél azonban sokkal többet tettek: a hagyományos, egyszerű parasztház formát puritán eszközökkel kortárs építészetté avatták.
  Lehet-e ökonomikusabb egy ház, mint az, amit évszázadokon át az ott élők építettek? A hagyományos népi építészet gazdaságos megoldásait csak mostanában kezdi újra értékelni az kortárs építészet. A fenntarthatóság alapelvei, az elfogadható mértékű ökológiai lábnyom, az okos energiagazdálkodás, a fűzés-hűtés racionális megtervezése mind jele van a népi építészet anyaghasználatában, háztípusaiban, formarendjében, a helyiségek rendszerében, a kint és a bent viszonyában. Egy falusi házat többszáz évnyi használatra alakítottak ki, jellegzetes formai kelléktára és építési metódusai ma is érvényesek. A városból kicsit kijjebb költöző fiatal házaspár viszont nem feltétlenül oda vágyik vissza, ahonnan a nagyszülei indultak. Peter Jurkovič, Lukáš Kordík és Števo Polakovič egy olyan családnak terveztek házat, akik „a kicsi szép” kifejezésnek nem csupán a bölcsességét, de a gyakorlati hasznát is ismerik, és azokat a kortárs technológiákkal és esztétikai igényekkel képesek átfogalmazni.
  Tervezők és használók nyitottsága és teljes összhangja kellett ahhoz, hogy létrejöjjön ez a lakóház. A környéken elérhető – nem messziről odaszállított – természetes anyagokból: fából, agyagból és szalmából, valamint helyben készített betonból épült. Négyzetes, magastetős kontúrja a lehető legegyszerűbb, akár egy gyerekrajz. Az utcára néző homlokzat teljesen homogén, csupán két, türkizkék keretű, kisméretű ablak töri meg a felületet, de a kerítés mögött látszik a továbbnyúló tető alatt futó, hosszanti homlokzathoz illesztett, deszkagerendás tornác, ami végigkíséri a ház teljes hosszát, árnyékot és védelmet ad, alatta egyszerű deszkapadló fut. A falak strukturált szerkezetű, rétegelt lapokból készültek, a vizes helyiségeké rétegelt fából.