• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Célok és eredmények

  Tervpályázat a Nemzeti Múzeum épületének és környezetének fejlesztésére

  Szöveg: Botzheim Bálint, Szegő György

  Az 1. díjas pályamű

  Lezárult a Nemzeti Múzeum és a Múzeumkert fejlesztésére kiírt nyílt, titkos, nemzetközi tervpályázat. A tervpályázaton 83 team indult, a beérkezett 61 érvényes pályaműből a Bíráló Bizottság 5 tervet díjazott. A kiírását és az eredményt is erős szakmai érdeklődés fogadta és vita övezi. 2002-ben, a Múzeum alapításának 200. évfordulóján fejeződött be a sok éven át folyó rekonstrukció második szakasza. A mostani pályázat Európai Uniós forrásokra támaszkodva folytatná a fejlesztést. A MÉSZ 2010 februárjában közleményben fejezte ki aggodalmát, és felhívta a figyelmet arra, hogy ilyen kiemelt jelentőségű épület fejlesztése megkövetelné az épület környezeti-városi relációinak figyelembevételét. A MÉSZ javaslata azonban hatástalan maradt. A pályázaton a Mányi István Építészstúdió nyerte az I. díjat. A terv heves vitákat indított el. A vád szerint egy a nyerés esélyeit inkább szem előtt tartó koncepció tudott győzni, a kiemelkedő rangú nemzeti intézménynél elvárható grand-építészet rovására. Az okos-takarékos diszpozíciós felvetések rövidtávon helyesek lehetnek, de egy ilyen emblematikus projekt esetén a hosszú távú nemzeti kulturális stratégia előbbre való lenne.

  I. díj (6.000.000,- Ft díjazással) – 6. sz. pályamű: Mányi István Építész Stúdió
  szerzők: Mányi István (Mányi István Építész Stúdió), Gergely László (Stúdió G Bt.), Szabó Lajos (DU-PLAN Kft.), Bogár Péterné (TERTAK Kft.), Gergely Tünde, Martosi József (GEMA-Terv Kft.), Szigyártó Gábor (SMG-SISU Kft.), Balogh Andrea és Majoros Csaba (4D Tájépítész Iroda)
  munkatársak: Mányi Dániel, Hrustinszky György, Frikker Gizella, Kormányos Anna, Baróthy Anna.

  II. díj (4.000.000,- Ft díjazással) – 58. sz. pályamű: Dr.-Ing. Arch. Claus D. Worschech és Oszoli és Boda Építész Iroda Kft.
  szerző: Claus D. Worschech
  munkatársak: Novotny László, Normann Ellers, Sascha Koch, Arndt Bieber, Oszoli Dénes.

  III. díj (2.500.000,- Ft díjazással, megosztott díj) – 33. sz. pályamű: Narmer Építészeti Stúdió
  szerző: Vasáros Zsolt DLA
  munkatársak: Horváth Sándor, Kováts Petra, Lévai Melinda, Nagy Zsolt, Schunk Szabolcs, Szigetfű István, Tóth Márton, Vasáros Ákos, Véner Ágnes, Blasius Norbert, Makáry Csaba, Mottl Tamás.

  III. díj ( 2.500.000,- Ft díjazással, megosztott díj) – 41. sz. pályamű: Földes és Társai Építésziroda Kft.
  szerzők: Földes László (Földes és Társai), Balogh Csaba (Földes és Társai), Sirokai Levente (Földes és Társai), Sónicz Péter (Földes és Társai), Deigner Ágnes (Földes és Társai), Sándor Tamás (S-Tér Kft.), Pottyondi Flóra (S-Tér Kft.), Lucz Attila, V. Nagy Zoltán, Baku Eszter

  IV. díj (2.000.000,- Ft díjazással) – 21. sz. pályamű: MCXVI Építészműterem Kft.
  szerzők: Borsay Attila (MCXVI), Lukács Eszter (MCXVI), Szlovák János (MCXVI), Álmos Gergely (MCXVI), Mohácsi Sándor (S73), Homann János (S73), Hollósi Krisztina (S73), Lantos András (LANTERV), Kovács Zsuzsanna (Interháztech), Haász Ferenc (ERCO),