• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Együttállás

  Pannon Csillagda Bakonybélben

  Építész: Németh Csaba
  Szöveg: Katona Vilmos
  Fotók : Katona Vilmos, Bárány László, Ladányi Tamás

  A szomszédos monostorban kompletóriumra harangoznak, míg a csillagda kupolája kémlelőn nyílik fel a kozmikus panteonra. Földrajzi helyzete tökéletes. Itt még szabad szemmel is fogni lehet a csillagok tarka fényjeleit a Tejút körül.

  Bakonybél ezeréves bencés monostorától délre, ahol a mezőt átszelő út az erdő peremét éri, kis tó és kálvária bújik a bükkfák árnyékába. Ez a hely a három forrást egybefogó Borostyán-kút. A hagyomány szerint Güntert követve itt remetéskedett Szent Gellért, a nagy térítő. Nevét kápolna őrzi. Feljebb, a monostorkertnél kanyargó borostyánpatak a lélek csendjét készíti elő, mint Liriope mitikus forrása. Fodrozatlan kékje az égbolt képmása. Egykor az égi harmónia tükre volt, de Galilei, Newton és Einstein óta helyébe az optika és a görbült tér elmélete lépett. A szférák hermetikus burkát távoli rezgéshullámok szaggatják át, az égi tengerek mélysége fizikai térré változik.
  A csillagdához egy északra emelkedő ösvény vezet, amely falazott kerítések mentén tart az erdőnek. Az út változékony, de könnyeddé teszi a magas oromfalú, másutt csonkakontyos tetővel fedett házak formai-szerkezeti folytonossága. Az obszervatórium egy régi pajta és az Erdők Háza alapvonalát folytató magtár közé fészkelte magát, melyek fehéren, szürkén és sárgán feszítő tömegét érzékenyen hidalja át. Markáns kontúrja és zártsorú beépítése miatt a habitusa kissé városias. Sarokkő, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szállásával, a magtárral és a pajtával közös gazdasági udvart kerít be, s befelé sík, térplasztikailag osztatlan homlokzattal fordul. Mozgalmasabb gesztust tesz azonban a templom felől érkező, enyhén töredező térfalakkal kerített út irányába.

  Vezető tervező: Németh Csaba
  Megbízó: Balaton-Felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
  Generáltervezés: Timpanon Építésziroda
  Építész munkatársak: Peng Ferenc, Györkös György
  Statika: Szabó Imre – Pannonterv
  Gépészet: Horváth Ervin – Épgép Kft.
  Épületvillamosság: Füle Ernő – Produkt Kft.
  Úttervezés: Jankó Tamásné – Pannonterv
  Tűzvédelem: Garabics Krisztián
  Generálkivitelezés: SZL-Bau Kft.