• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Elegáns illesztés

  Lakóház, Kolozsvár

  Építészek: Tulogdy László, Tóthfalusi Gábor
  Szöveg: Moscu Katalin
  Fotók: Tulogdy László

  chaz1

  A kolozsvári Andrei Muresanu tisztviselőtelepen található ház megrendelői családos fiatalok, akik számára a telek és az ingatlan választásakor fontos volt a történeti városközpont közelsége, ugyanakkor a csendes lakónegyed kiváltsága.
  A tisztviselőtelep a 20. század elején épült, becsületes településrendezés előzte meg: a parcellákat és az utcahálózatot tervek szerint tűzték ki. Kolozsvár egyik legkiváltságosabb lakónegyedének számít ideális fekvése, hasonló méretű és alakú telkei, csendes utcái és elegáns történeti épületei okán. Számos itt található lakóház műemlék.
  A bővített épület a Zrínyi Miklós utca elején található, egy kb. ezer négyzetméteres telken, széles utcafronttal. Két lakrészes eklektikus épület, melynek homlokzatképzése szimmetrikus. Figyelemmel megmunkált részletei a kovácsoltvas kerítés, a kőlépcsők, az ereszaljába kieresztett faragott fiókgerendák, az üvegezett faveranda, a tető cinklemez díszei, a belsőkben az ajtó- és ablakkeretek. A megrendelők szerették volna megtartani a ház történeti jellegét, ugyanakkor bővíteni azt, ezért a tervezővel együtt teljesen új funkciósémát dolgoztak ki.
  A régi ház négy utcára néző helyisége megmaradt az eredeti kiosztásban – ez képezi az alaprajzi séma magját. Ezt bővítették egy új szárnnyal, melynek alagsora tágas garázst rejt magában. A tervezők szándéka a két épülettömeg különbözőségének egyértelműsítése volt: a történeti ház funkcióit ugyan átalakították, de megtartották az eredeti díszítőelemeket, a hiányzókat pedig pótolták.

  Építészet: Tektum Arhitectura&Arta, Kolozsvár, Románia
  Vezető tervezők: Tulogdy László, Tóthfalusi Gábor
  Építész munkatárs: Székely Ágnes
  Statika: Mihai Oltean
  Gépészet: Aurelian Marian, Paul Biris