• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Fenntartható piactér Casablancában

  S.ARCH “Jövő Építészete” Konferencia – II. díj

  Terv: Kendik Géza
  Munkatársak: Mészáros Zsuzska, Hargitay Zsófia

  Casablanca

  A kortárs piactér koncepciója a tradicionális marokkói piacra vezethető vissza. A szűk sikátorokba a lakók által, spontán módon kikötözött színes árnyékolók, a fellógatott áruk és kelmék hangulatát idézik meg a sűrűn felerősített kötelek, melyek teljesen beborítják a háromszög alaprajzú telket. A kötéltömeg adja egyben a piac árnyékolását is.
  A telek hátsó frontjára, a tűzfal mellé kerülnek a kiszolgálóhelyiségek, a kávézó, az újságos pult és a hűtött áruk standjai. A terület többi része így szabadon alakíthatóvá. Az árusok pultjai éjszakára étkezőasztallá, színpaddá alakulhatnak, ahol zenés-táncos előadások tarthatók. A piactér így éjjel-nappal a helyi közösségi élet központja lehet.
  A tűzfal mellé került kiszolgáló sáv még egy plusz funkcióval rendelkezik. Az állványzat – melyhez a kötelek is kapcsolódnak – a felsőbb szintjein a társadalmi élet megélésének további lehetőségeit teremti meg. Békés kávézásra, társasozásra, vagy csak egyszerű szemlélődésre és beszélgetésre van itt lehetőség, miközben a nyüzsgő piac és a kötélrendszer újabb távlatai nyílnak meg.
  A háromszögű telek kapcsolatot teremt a tágabb környezetével is, mivel a kötél-struktúra a szomszédos házakhoz is csatlakozik, szimbolikus és fizikai kapcsolatot teremtve a szomszédsággal. A tető az épületekhez erősített szerkezetekről, valamint a tűzfal mellé épített állványzatról lóg.
  A piactérre készített terv ökologikus és közösségi célokat is szolgál: a telken keletkező szürkevíz a szomszédos parkot öntözi, az új piac pedig elősegíti a környék fejlődését, új éttermek, boltok nyitását, ösztönzi a helyi társasági életet.