• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Finom kontraszt

  A temesvári Terézia bástya revitalizációja

  Építészet: Marius Miclăuş – Archaeus Architects
  Szöveg: Fenesi Ferencz
  Fotók: Stefan Tuchila

  Fotó: Stefan Tuchila

  A temesvári műemlék-rekonstrukció országos pályázatának megnyerése rendkívüli szakmai kihívás elé állította a Marius Miclăuş által vezetett Archaeus építészirodát, hiszen 1736–38 között épült, A-kategóriás műemlékként bejegyzett és utolsóként fennmaradt Terézia Bástya a kulturális folyamatosságát reprezentálja.
  Az 1723–1765 között épített, hajdan kilenc bástyából álló Vauban stílusú vár egyetlen fennmaradt bástyája a ma is látható Mária Terézia. Ezen kívül már csak néhány helyen látszanak a régi várfal maradványai. A Temes megyei és a városi önkormányzat, illetve az építészek magas igényei együttesen formálták a tervezési programot, mely újrafogalmazta a bástya belső tereinek feladatát és a művészeti kiállítótérként és konferenciateremként használható tetőteret, illetve létrejött egy új, nagyrészt kulturális funkciókat kiszolgáló kortárs belső udvar.
  Az alapkoncepció a 18. századi szerkezetet megtartó, abba szervesen illeszkedő épületegyüttes létrehozása volt, amely kiszolgálja a közvetlen városi környezetéből adódó igényeket, és amely alkalmas társadalmi-kulturális tevékenységet folytató intézmények befogadására is. Az eredeti elképzelés szerint idővel szociokulturális központtá fejlődik, amely banki és közszolgálati intézmények – például a Temes Megyei Építészkamara, a Képzőművészeti és Iparművészeti Kar, a Képzőművészeti Múzeum, valamint az Orvosi Kar egy részének – befogadására lesz alkalmas, mint nyitott városi-közösségi tér, galériákkal és kávézókkal kiegészítve.

  Tervezés: Archaeus építésziroda, vezető tervező: Marius Miclăuş
  Építészek: Bogdan Raţ, Claudiu Toma, Codruţa Negrulescu, Maja Bâldea, Marius Miclăuş, Zsolt Varday, Brinduşa Havasi, Beatrice Lucaci, Nicolae Olteanu, Cristian Blidariu, Vasile Oprişan – Atelier Trei; Cosmin Bloju, Codruţa Negrulescu, Oana Sârbu, Victor Popovici, Claudia Godean – Parasitestudio; Claudiu Toma
  Szerkezet: Sc Corona Timexim Srl

  Beltéri szerkezetek: Capabil Srl, G&C Market Castelli Srl, Prowasser Srl
  Topográfia: A&C Geodetic Team
  Tájépítészet: Constantin Berar
  Restaurátorok: Ileana Zbirnea, Iulian Olteanu
  Megbízó: Temes Megyei Önkormányzat, Temesvár Városi Önkormányzata