• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Finoman csengő záróakkord

  Art Hotel, Szeged

  Építész: Balogh László
  Szöveg: Tatai Mária
  Fotók: Fejes László, Iványi Aurél, Kuklis István

  KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

  Történelmi belvárosba tervezni nem csekély kihívás. Főleg, ha foghíjtelekre kell korszerű szállodát elhelyezni, amely kényelmes is, gazdaságos is, szerényen illeszkedik is, ugyanakkor határozott karaktert mutat – mindez a tervezőktől egyszerre igényel szakmai alázatot és kreatív ötletességet. A szegedi Art Hotel tervezőinek mindez összejött.
  A Dóm tér szomszédságában álló, hányatott sorsú épületkomplexum záró eleme szerencsésen sikerült: szolid központi tömege mai nyelven szólal meg, ugyanakkor a különböző korú és stílusú épületeket tisztelettel kovácsolja egységbe. Megvan az esélye, hogy az új szálló- és vendéglátó épület a városlakók és a turisták számára egyaránt kedvelt hellyé váljon. Az összetett formájú foghíj nemcsak három közvetlen illesztést követelt meg, az új háznak három fő homlokzatával három lényegesen eltérő építészeti minőséghez is kellett viszonyulnia: a Dóm térre vezető Somogyi Béla utcához, egy vegyes architektúrájú belső udvarhoz, illetve a nyolcvanas években épült Somogyi Károly Könyvtár jellegzetes formálású, hatalmas tömbjéhez. Mindezt ráadásul úgy, hogy az új épület egységes mivoltán se essék csorba.
  A sikert a megfontolt méretek és arányok kialakítása mellett az anyagok markáns, ugyanakkor kiegyensúlyozott használata biztosította. Elsősorban a viszonylag világos árnyalatú, változatos felületű téglaarchitektúra tesz határozott, mégis finom gesztusokat közeli és távolabbi szomszédai felé, kiemelten a könyvtár felé, amelynek – korának megfelelő – keményebb, sötétebb, mozgalmas téglatömegeit mintegy ellenpontozza.

  Vezető tervező: Balogh László
  Építész munkatársak: Juhász Zsolt, Házy Zsolt
  Statika: Kocsis György – Fókusz Kft.
  Mélyépítés: Ament András – Petik és Társai Kft., Manninger Marcell – Kokopelli Kft.
  Elektromos tervezés: Papp Antal – Intenzitas Kft.
  Épületgépészet: Kisapáti Szilárd, Tóth Tamás, Tóth Zoltán – Ventosus Kft.
  Kert-és tájtervező: Rácz Mária – Ökoplex Bt.
  Közmű: Fodor Ildikó – Fodor Kft.
  Konyhatechnológia: Kelemenné Takács Katalin – Agilitas Bt.
  Generálkivitelező: Market Építő Zrt.