• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • [Fusi]city – Szereld meg Budapestet!

  A System D és a városi fusizás elmélete és gyakorlata

  Szöveg: Hory Gergely

  A System D Academy és Téreltérítés munkacsoport. Fotó: Hory Gergely

  A System D Academy és Téreltérítés munkacsoport. Fotó: Hory Gergely

  Hétköznapi túlélés, szürkezónák, informális hálózatok, okosba csinálás. Ezen fogalmakat vizsgálva készítettek köztéri projekteket a [Fusi]city-Szereld meg Budapestet! című nemzetközi workshop résztvevői. A program az amszterdami Sandberg Instituut-on működő System D Academy és a Téreltérítés Munkacsoport együttműködésével jött létre a 2014.évi Design Hét részeként.
  Ezen írás célja, hogy az olvasó számára kiderüljön, voltaképpen miről is szólt ez az esemény és hogyan zajlott a Fusikutatás, illetve a gyakorlati terepmunka. Ehhez először is néhány kérdést érdemes volna tisztázni: mi az a System D? Miért van akadémiája Hollandia egyik legnevesebb művészeti intézményében? Mi köze van a Téreltérítés Munkacsoporthoz? Mi a Téreltérítés Munkacsoport? És persze hogy jön mindehhez a fusizás?
  Robert Neuwirth: The Stealth of Nations – The Global Rise of The Informal Economy című könyvében a hivatalos rendszereken kívül eső, ellenőrizetlen, világméretű árnyékgazdaság folyamatos növekedésére és gazdasági erejére mutat rá. Kutatásai során megfigyelte, hogy az illegális piacok, utcai árusok, fekete- illetve szürkezónák működése nem véletlenszerű, hanem nagyon is fejlett, a változó igényekhez gyorsan alkalmazkodni képes, önszerveződő, íratlan szabályokat követő rendszert alkot – ez a System D. A kifejezést manapság elsősorban Afrika és a Karib-térség egykori francia gyarmatain használják, melyben az ott élők társadalmi és gazdasági valósága tükröződik. A ‘D’ a débrouillard szót jelöli, amit leleményes, ügyes, ötletes személyek jellemzésére használnak. Tehát az újító, aki külső segítség nélkül önálló vállalkozásba kezd és a hivatalos bürokráciát, ellenőrzést és adófizetési kötelezettséget részben vagy egészben megkerüli az – írja Neuwirth – részévé válik a “l’economie de la débrouillardise” -nak, azaz a leleményes, önálló, improvizatív, csináld-magad gazdasági rendszernek, köznyelven a System D-nek.