• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Helyek Egerben

  Valide Szultána fürdő védőtetője; Ellátó – Arkt Művészeti Központ, Eger

  Építészek: Komáromi Tas (Valide Szultána fürdő védőtetője); Fábián Gábor, Fajcsák Dénes (Ellátó – Arkt Művészeti Központ)
  Szöveg: Okrutay Miklós
  Fotók: Hajdú József

  Valide Sultana

  Eger érezhetően lendületben van. A városi léptékű beavatkozások, a Dobó tér letisztult újraértelmezése, a patakpart felfedezése és bekerülése a városi élet lüktetésébe, a külső várfalsétány várat körülölelő lendülete mind-mind egy új életminőség ígéretei.
  Helyet teremteni, ez bizonyosan az építész legmélyebb vágya. Olyat, amelyik él, élettel teli, nem feltétlenül abban az értelemben, hogy tömegek lepik el, hanem amelynek vonzása van, amelyre rálelnek azok, akikhez szólni szeretne. Alaphelyzetben adott egy feladat, funkciók és épületszerkezetek kihívásai – ezen túl már siker, ha működik a megálmodott tér. De az igazi élmény az, amikor önálló identitásként életre kel, történetek születnek és kötődnek hozzá, rögzül az arra járó idegenek emlékkép-sorában, az ott élők számára pedig az élettér részévé válik. Eger a közelmúltban két ilyen hellyel gazdagodott. Külön-külön biztosan másként közelítenénk meg az értelmezésüket, de amennyire első érzésre egymástól távolinak is tűnnek a történeteik, annyira kapocs közöttük az a tény, hogy hellyé tudtak lenni a kisváros sűrűjében.
  A Tinódi Sebestyén tér apró háromszöge egyfajta origó, felfelé máris a vár főkapujára kanyarodunk rá, míg a Dobó utca íve a város főteréig vezeti az erre járót. Ilyen módon a lendület jellemzi, inkább egy pillanatnyi megtorpanás, semmint a hosszas nézelődés. Ebben a helyzetben a déli térfal kisvárosi szövetének megnyílása önmagában is figyelmet követel. Az itt jelentkező architektúra elsődleges sikere az, hogy ezt az ébredező érdeklődést tovább fokozza; közel kell lépni, meg kell tudni, mit is rejt a lécsoros felületű, dobozszerű építmény.

  Valide Szultána fürdő védőtetője

  Generáltervező: Egri Építész Iroda Kft.
  Építészek: Komáromi Tas, Dely György
  Építész munkatársak: Durbák Eszter, Horváth István, Sánta Eszter
  Régészet: dr. Gerő Győző, Fodor László
  Felmérési tervek: ART’V Mérnöki Iroda Kft.
  Tartószerkezetek: Styaszny Sándor, Renn Gábor – Akonstrukt Kft.
  Elektromos tervező: Bozsó Ferenc – POLIVÁLL BT.
  Épületgépészet: Vankó László – Energotech Eger Kft.
  Kertépítészet: Hacsi Tamás – Heves Megyei Területfejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.
  Külső közmű, út: Türk Antal – Egri Közmű Tervező Iroda Bt.
  Akadálymentesítés: Fülöp Erika
  Geodézia: Tóth Sándor
  Generál kivitelező: NIVÓBER Kft.
  Építésvezető: Viszkok Tibor
  Építtető: Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata


  Ellátó – Arkt Művészeti Központ

  Építészek: Fábián Gábor, Fajcsák Dénes